StoryEditor

OECD vidí nižší rast

07.09.2007, 00:00
Organizácia krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) znížila pôvodný odhad rastu amerického aj európskeho hospodárstva. Príčinou je hypotekárna kríza v USA a nedávne turbulencie na akciových trhoch.

Podľa OECD by Spojené štáty mali výrazne znížiť úrokové sadzby, aby tak obmedzili negatívny dosah krízy hypotekárneho trhu na svetové peňažné trhy. Podľa najnovšej aktualizácie by úroky nemali zvyšovať Japonsko ani eurozóna.

Recesia asi nie
Podľa hlavného ekonóma organizácie Jeana-Philippa Cotisa, OECD v súčasnosti nepredpovedá recesiu americkej ekonomiky, avšak túto možnosť rovnako nevylučuje. "Diagnostikujeme spomalenie," povedal Cotis pre agentúru Retuers a zároveň pripustil, že pokles bol väčší, ako OECD pôvodne očakávala. "Nemôžeme vylúčiť ani skutočnosť, že ekonomika USA prejde do recesie," dodal hlavný ekonóm. Organizácia odhadovala medzikvartálny rast amerického HDP v treťom štvrťroku na 0,5 % a 0,4-percentný rast hospodárstva v poslednom kvartáli. Tieto prognózy sú však podľa Cotisa vysoké a v súčasnosti nevypočítateľne ovplyvnené krízou na trhu s úvermi, ktorá môže znížiť rast hrubého domáceho produktu v oboch štvrťrokoch na nulovú hodnotu, prípade do mínusu.

Odporúčania k sadzbám
Cotis odporučil americkej centrálnej banke Fed, aby ešte tento mesiac znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Týmto krokom banka podľa neho pozitívne podporí hospodársky rast v krajine. Kompetentných však zároveň upozornil, že by nemali zájsť až tak ďaleko, aby sa na ich kroky spoliehali investori preferujúci rizikové obchody.
V Európe ostal rast relatívne dynamický a dôvody na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB) sú oprávnené. Zvyšovanie sadzieb však hlavný ekonóm organizácie neodporúča pred tým, ako bude zrejmý dosah hypotekárnej krízy na peňažné trhy. "Nateraz by mali úrokové sadzby ECB ostať nezmenené, povedal Cotis pred zasadnutím ECB.

Úroky nemenili
Európski centrálni bankári, rovnako ako aj britská Bank of England, sa včera rozhodli sadzby nemeniť. V eurozóne zostali na štyroch percentách, v Británii na 5,75 percenta.
Ešte v júli sa predpokladalo, že o štvrť percentuálneho bodu by úroky v eurozóne mohli stúpnuť v septembri. Finančná kríza však nepraje takémuto kroku. "Trh trpí takým nedostatkom likvidity, že ECB musela opäť vstúpiť na trh a likviditu doplniť, aby sa ,nezadrel#145#. Zvýšením sadzieb by situáciu iba vyhrotila," hovorí analytik spoločnosti Next Finance Vladimir Pikora.
Trh preto s napätím čakal na vyjadrenie guvernéra ECB Jeana-Claudea Tricheta. "Ten hovoril tak diplomaticky, že si nechal otvorené vrátka ku všetkým krokom a nepovedal vlastne nič," zhrnul Pikora.
Pre Bank of England organizácia OECD nezverejnila žiadne odporúčanie v súvislosti s vývojom úrokových sadzieb. Výrazne však zvýšila odhad rastu britského hospodárstva na 3,1 percenta z pôvodne uvádzaných 2,7 percenta. Japonsku organizácia poradila so zvyšovaním sadzieb počkať na upokojenie a koniec deflácie.

Fed to vidí takto
Podľa najnovšej správy americkej centrálnej banky Fed, tzv. Béžovej knihy, nedávne nepokoje na finančnom trhu mali iba obmedzený vplyv na ekonomiku mimo odvetvia nehnuteľností. Fed tvrdí, že od posledného augustového stretnutia pokračuje rozširovanie ekonomickej aktivity, hoci v niektorých prípadoch pomalším tempom. Dvanásť hlavných amerických bánk v prieskume Fedu konštatovalo, že vývoj na finančných trhoch viedol k sprísneniu noriem úverovania pre hypotéky aj komerčné úvery. Ceny rezidenčných nehnuteľností v sledovanom mesiaci klesali alebo stagnovali, stabilný bol sektor komerčných nehnuteľností. Podľa Národnej asociácie realitných spoločností budúce zmluvy o kúpe domov klesli na 6-ročné minimum. Medzimesačne stratili až 12 percent, medziročne 16.

 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 03:05