StoryEditor

Do stovky chýba sedem dolárov

29.10.2007, 23:00

Cena ropy v posledných týždňoch letí prudko hore. Dôvodov je niekoľko -- napätie na hraniciach medzi Tureckom a Irakom, padajúci dolár na svetových trhoch, obavy z nedostatku vykurovacích olejov v priebehu zimy a špekulácie nadnárodných fondov. Strednodobý rastúci trend ropy pritom nabral v posledných hodinách na obrátkach, keď dolár včera dosiahol nové historické minimum oproti euru a zároveň prišli správy o búrke, ktorá núti dočasne uzavrieť vrty v Mexickom zálive. Okrem toho sa zdá, že OPEC zatiaľ nehodlá zvýšiť svoju produkciu. Výsledkom sú špekulácie, že by cena ropy v USA mohla už skoro preraziť psychologickú hladinu 100 dolárov za barel.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa včera dopoludnia miestneho času predával na komoditnej burze v Singapure za 93,19 dolára, v prepočte 2 157,72 koruny. Neskôr jeho cena klesla na 93,13 dolára. Tá bola o 1,27 dolára vyššia než piatková rekordná záverečná cena na newyorskej komoditnej burze.
Od minulej stredy, keď americké ministerstvo energetiky uverejnilo správu, že zásoby ropy v amerických rafinériách klesli, zdražel barel WTI o osem dolárov, čo je 9-percentný nárast ceny za štyri burzové dni.
Barel ropy Brent zo Severného mora sa včera predával za 90 dolárov a v porovnaní s piatkom zdražel o 1,31 USD.
"Domnievame sa, že pokiaľ bude prekročená hladina 1,45 USD/EUR, bude sa ešte viac hráčov snažiť ochrániť svoje dolárové investície v rastúcich cenách čierneho zlata. Ropa by sa preto skutočne mohla priblížiť k hladine sto dolárov za barel. Jej prekonanie je však zatiaľ dosť nepravdepodobné. V každom prípade krátkodobo vidíme ešte priestor na rast ceny ropy," myslí si analytik spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 13:32