StoryEditor

Dolár láka devízových obchodníkov

15.10.2007, 00:00
Dolár je v súčasnosti najslabší oproti euru aj slovenskej korune. Táto situácia je zaujímavá pre devízových obchodníkov. Tí, ktorí stavili na oslabenie americkej meny, získavajú.

Tí obozretnejší sa však môžu začať pýtať, dokedy bude pád pokračovať? Obchodovanie so zahraničnými menami je totiž nebezpečná hra.
Radšej opatrne
Pri "stávke" na pohyb jednej meny oproti druhej možno získať aj stratiť pekný balík peňazí. "Otváranie špekulatívnych pozícií na menovom páre dolár/koruna je zložitejsie (ako na páre euro/koruna), lebo kurz je prepočítavaný cez
euro/dolár a Národná banka Slovenska musí korunu udržiavať v rámci konvergenčných kritérií pre vstup do eurozóny v pásme voči euru stanovenom Európskou centrálnou bankou. Kurz/euro dolár a teda ani prepočítaný kurz dolár/koruna však nemá stanovené hranice," upozorňuje Martin Moncman zo spoločnosti Brokerský dom.
Pri devízovom obchodvaní sa častokrát používa násobiaci efekt, keď sa za zlomok skutočnej hotovosti nakúpi veľké množstvo zahraničnej meny bez fyzickej dodávky s tým, že sa v budúcnosti predá za dohodnutý kurz. Hotovosť zložená v banke potom slúži ako zábezpeka kryjúca pohyb kurzu v neprospech otvorenej pozície. Na takéto transakcie slúži napríklad termínový obchod bez fyzickej dodávky (nondelivery forward). "Pri menovom nondelivery forwarde nedochádza k prevodu, a teda k vysporiadaniu celého objemu transakcie, ale len k vysporiadaniu rozdielu vo vedľajšej mene z rozdielu medzi vopred dohodnutou a aktuálnou výškou výmenného kurzu na vopred dohodnutý objem prostriedkov v hlavnej mene," definuje Dušan Svitek, vedúci odboru treasury sales Slovenskej sporiteľne.
Napríklad za reálnych približne 200-tisíc korún sa dá "nakúpiť" 100-tisíc eur. V takomto prípade je pri každom pohybe kurzu o jeden halier zisk alebo strata približne tisíc korún, podľa toho, či investor stavil na posilnenie alebo oslabenie koruny. Po skončení obchodu sa pohyb kurzu pripočíta alebo odpočíta od pôvodných 200-tisíc.
U nás sa do obchodovania na devízovom trhu môže zapojiť aj fyzická osoba. "Záujemca uzavrie Rámcovú zmluvu so súvisiacimi obchodnými podmienkami. Banka má pred jej uzatvorením právo overiť si znalosti a skúsenosti klienta v oblasti obchodovania investičných nástrojov a nemusí súhlasiť s obchodovaním s uvedenými nástrojmi," hovorí Svitek.
Dolár padol po Fede
Dolár sa "zosypal" po tom, ako americká centrálna banka Fed minulý mesiac výrazne skresala úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu na 4,75 percenta. Pre devízových obchodníkov to bol signál na odchod z dolárových pozícií. Úrokový diferenciál, ktorý je jedným zo stimulov držať peniaze v určitej mene, sa oslabil v neprospech dolára, hoci ešte stále je dolár úročený vyššie ako euro. Doláru nepomáhajú ani očakávania trhov. Predpokladá sa totiž, že do konca roka môže nastať ešte jedno zníženie o štvrť percentuálneho bodu a o rovnakú hodnotu by mohli stúpnuť sadzby v eurozóne a dosiahli by tak 4,25 percenta.
Za nízky úrok vysoký
V menových špekuláciách sa používajú aj takzvané obchody carry trades. Pri týchto obchodoch si klient požičia nízko úročenú menu, za ktorú si kúpi vysokoúročenú a vloží ju na termínovaný vklad. Po jeho ukončení menu predá naspäť. "Ak sa kurz nepohol, zisk klienta predstavuje rozdiel v úročení mien. Ak sa pohol, klient má dodatočný zisk alebo stratu z pohybu kurzov," vysvetľuje Svitek.
Ako nízkoúročená mena slúži napríklad japonský jen a oproti nemu stojí dolár. Nedávny odklon investorov od dolárov sa nepriaznivo dotkol českej koruny, keď slúžila ako zdroj nákupov vysokoúročeného forintu. Oslabenie za deň o 20 halierov oproti euru však bolo len dočasné a česká mena sa vrátila na cestu zhodnocovania.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 03:09