StoryEditor

Koruna pokračovala v raste

28.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slovenská koruna včera pokračovala v posilňovaní, ktoré sa začalo už v stredu popoludní ako reakcia na vyjadrenia premiéra Roberta Fica. Ten po rokovaní vlády ubezpečil, že vláda urobí všetko pre prijatie eura na Slovensku v plánovanom termíne. Ráno začínala slovenská mena na 33,920/33,930 SKK/EUR a počas dňa sa postupne posilnila o desať halierov. Trhy už druhý deň pozitívne reagujú na ubezpečenia premiéra, že v prípade zvýšenia deficitu verejných financií zo strany Eurostatu je vláda pripravená na primerané šetrenie verejných prostriedkov tak, aby nadmerný deficit neohrozil prijatie eura na Slovensku. Aj keď za momentálnym posilňovaním koruny sú pravdepodobne práve tieto uistenia premiéra, díler UniCredit Bank Patrik Malec upozornil, že vyjadrenia samotné neboli veľmi prekvapujúce, pretože iné slová sa od predstaviteľov vlády ani čakať nedajú. Pred záverom dnešného obchodovania sa koruna nachádzala na úrovni 33,850/33,860 SKK/EUR.
Investori budú teraz pozorne sledovať konečné vyjadrenia Eurostatu o deficite verejných financií SR, ktoré sa očakávajú začiatkom budúceho týždňa. Závery európskeho štatistického úradu o zarátaní či nezarátaní niektorých položiek do verejného rozpočtu pritom ešte môžu podľa Maleca kurz slovenskej koruny výrazne rozhýbať. Z tohto dôvodu sa dá pásmo, v ktorom sa koruna môže v najbližších dňoch pohybovať, odhadnúť len ťažko.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 12:19