StoryEditor

Poisťovne opäť tlačia na nižšie dane

18.05.2006, 00:00
Ľudia, ktorí majú životnú poistku alebo si iným spôsobom sporia na dôchodok možno budú môcť ušetriť na dani z príjmu dvakrát viac ako doteraz.

Ľudia, ktorí majú životnú poistku alebo si iným spôsobom sporia na dôchodok možno budú môcť ušetriť na dani z príjmu dvakrát viac ako doteraz. Zvýšenie daňovej motivácie v životnom poistení a sporivých produktoch na dôchodok chce presadiť Slovenská asociácia poisťovní (SAP). Odpočítateľnú položku od základu dane navrhne zvýšiť zo súčasných 12 000 na 24 000 korún. Klient by si tak mohol ročne znížiť daň o 4560 korún. "Priemerná doba uzatvorených životných poistiek je dnes 15 až 20 rokov a pri zvýšení daňovej motivácie na 24 000 korún by dôchodok klienta pri tejto výške ročného sporenia mohol dosiahnuť až 80 percent z priemerného mesačného platu. K očakávanému zvýšeniu dôchodku o 25 až 30 percent by mohlo dôjsť pri predpoklade, že 50 percent dôchodku zabezpečí prvý a druhý pilier dôchodkového poistenia," myslí si prezident SAP Roman Holček.
Poisťovnie sa tak snažia prilákať viac klientov a zvýšiť tým pomer životného poistenia na slovenskom trhu a priblížiť sa priemeru Európskej únie. Zatiaľ čo na Slovensku tvorí približne životné poistenie 40 percent a až 60 percent pripadá na neživotné, v EÚ je to naopak životné poistenie tvorí 60 percent trhu. "Je logické, že poisťovne sa snažia takto lobovať, žiadny konkrétny návrh však ministerstvo financií zatiaľ nedostalo," hovorí hovorca ministra financií Peter Papanek.

Životné poistky budú drahšie
Životné poistenie ovplyvní v budúcom roku aj zníženie maximálnej hranice technickej úrokovej miery, ktoré Národná banka Slovenska znížila zo súčasných štyroch percent na 2,5 percenta od roku 2007. Podľa generálneho tajomníka Slovenskej asociácie poisťovní Vladimíra Rančíka toto zníženie bude od nového roku znamenať zvýšenie poistného oproti doteraz uzatváraným poistkám, ale aj možné zvýšenie pripísaných výnosov poisťovne na účet klienta. Podľa zákona každá poisťovňa musí 85 percent svojho zisku pripísať na účet klientov. Aj napriek tomu, v objeme životného poistenia zaostávame za EÚ. Poisťovne kladne hodnotia rast priemerného poistného v životnom poistení, ktorý od roku 1996 rástol trikrát rýchlejšie ako rast spotrebiteľských cien. Pozitívny je podľa SAP aj podiel nárastu životného poistenia na hrubom domácom produkte.

Dominujú dve poisťovne
"Celkový predpis poistného za rok 2005 dosiahol na Slovensku 50,5 miliardy korún, čo je o 3,4 miliardy viac ako v roku 2004 a tento nárast predstavuje 7,3 percenta," konštatoval generálny tajomník SAP Vladimír Rančík. Na poistnom trhu stále dominujú dve poisťovne Allianz - Slovenská poisťovňa so 17,6 miliardami predpísaného poistného a Kooperativa poisťovňa s 10,6 miliardami.

Neživotné poistenie vďaka autám
Neživotné poistenie dominuje na Slovensku najmä vďaka povinnému zmluvnému poisteniu (PZP) a havarijnému poisteniu motorových vozidiel. Celkový predpis povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel v minulom roku na Slovensku medziročne klesol o 5,1 percenta na 10,29 miliardy korún. Dôvodom bolo podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho, že ceny na trhu povinného zmluvného poistenia sa stabilizovali a poistné v mnohých prípadoch znižovali bonusy poskytované poisťovňami. "Aj keď doterajší výber poistného v rámci PZP v roku 2006 je v medziročnom porovnaní mierne vyšší, očakávam, že ku koncu roka sa tiež dostaneme na vlaňajšiu úroveň," konštatoval Fekete.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 03:33