StoryEditor

Ropa na dvojmesačnom maxime

17.06.2005, 00:00
Cena ropy s dodávkou v júli v obchodovaní na parkete newyorskej komoditnej burzy NYMEX v stredu zaznamenala dvojmesačné maximum 57,65 USD za barel, teda 159 litrov.

Cena ropy s dodávkou v júli v obchodovaní na parkete newyorskej komoditnej burzy NYMEX v stredu zaznamenala dvojmesačné maximum 57,65 USD za barel, teda 159 litrov. Stalo sa tak napriek rozhodnutiu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšiť exportnú kvótu o 500 tis. barelov denne.
Ohlásená kvóta OPEC je však iba deklaratívna. Reprezentuje snahu o formálnu aktualizáciu kvót so skutočnou, neoficiálnou produkciou kartelu. Trh pritom momentálne nezaujíma ani tak otázka svetovej ponuky ropy, ako skôr úzke hrdlo produkcie rafinérií, ktoré svojimi kapacitami nedokážu čierne zlato dostatočne rýchlo premieňať na motorový benzín alebo vykurovací olej. Práve druhá spomenutá komodita zamestnáva hlavy analytikov. A to aj napriek tomu, že sme v prvom mesiaci letnej motoristickej sezóny, charakteristickej najmä zvýšeným dopytom po benzíne. Podľa v stredu zverejnených údajov štatistického oddelenia amerického ministerstva energetiky, ktoré monitoruje najnenásytnejšiu ekonomiku na svete, v týždni končiacom sa 10. júna pracovali americké rafinérie na 96,7 % celkových kapacít. Je to blízko reálneho maxima -- ak rafinérie fungujú bezporuchovo, môže sa vyťaženosť vyšplhať na extrémnych 97 až 98 %. Komerčné zásoby surovej ropy pritom v rovnakom týždni klesli iba o 1,8 mil. barelov, čo je menej, než očakávali analytici.
S objemom 329 mil. barelov sa ropné inventáre stále nachádzajú v takmer 9-percentnom medziročnom prebytku. Ekonómovia napriek tomu špekulujú o revízii svojich prognóz, keď nové historické maximá očakávajú ešte pred nástupom zimnej vykurovacej sezóny, ktorá je tradičným vrcholom ročného cyklu spotreby energie. Príčinou je na toto obdobie neobvyklý rast dopytu po zimných komoditách, hlavne po vykurovacom oleji. Dopyt po stredných destilátoch, kam patrí aj motorová nafta, je za predchádzajúce štyri týždne (mesačná bilancia redukuje volatilitu údajov) oproti vlaňajšku vyšší o 6,5 %, kým dopyt po benzíne narástol len o 3 %. Rafinérie tak už na začiatku motoristickej sezóny uspokojujú aj dopyt po zimnom portfóliu, keď podľa údajov ministerstva v minulom týždni zásoby destilátov stúpli o 2,5 mil. barelov, čím dvojnásobne prekonali prognózu analytikov. Napriek tomu sú oproti vlaňajšku vyššie iba o percento. Zásoby benzínu klesli o 0,9 mil. barelov.
Na budúci týždeň bude na trhu horúco. V New Yorku vyprší obchodovanie s kontraktom s dodávkou v júli. Intenzita nákupných nálad určí, z akej úrovne vstúpi do obchodovania najbližší augustový kontrakt. Ten sa už včera popoludní objemom uzavretých obchodov vyrovnal júlovému kontraktu. Ropa s dodávkou v auguste pritom v stredu zaznamenala maximum 57,6 USD za barel. Treba pripomenúť, že už začiatkom apríla sa jej na moment podarilo dosiahnuť cenu až 60,02 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 10:30