StoryEditor

Nejasní vlastníci ruských bánk

17.11.2005, 23:00
Ruské banky sú zvláštnou skupinou medzi finančnými inštitúciami vo svete. Ich štruktúry sú oveľa menej priehľadné ako štruktúry zahraničných bánk a dokonca aj iných ruských nefinančných spoločností. Často sa nevie komu vôbec banky patria.

Ruské banky sú zvláštnou skupinou medzi finančnými inštitúciami vo svete. Ich štruktúry sú oveľa menej priehľadné ako štruktúry zahraničných bánk a dokonca aj iných ruských nefinančných spoločností. K takémuto záveru dospela ratingová agentúra Standard & Poor' s (S & P) vo svojom poslednom výskume. Často sa nevie, komu vôbec banky patria. Len veľmi obmedzené množstvo ruských bánk má audítorský výbor, zverejňuje výročnú správu podľa medzinárodných účtovných štandardov, prijala kódex corporate governance, včas informuje akcionárov o zmenách a hovorí o mzdách vedenia.
Agentúra S & P vypočítala, že majitelia 84-percentného súhrnného kapitálu v prvých tridsiatich bankách nie sú známi. Len päť z tridsiatich prvých bánk zverejnilo mená všetkých svojich súkromných podielnikov. Väčšina bánk nemá stimuly smerujúce k tomu, aby odhaľovali bližšie informácie o sebe. Nemajú dôvod o sebe zverejňovať informácie, pretože nechcú zväčšovať svoj kapitál vydávaním akcií na burze cenných papierov. Mark Franco, šéf delegácie Európskej únie v Moskve, ako aj mnohí iní zahraniční experti pôsobiaci v Rusku si však žiadajú privatizáciu ruských bánk a zabezpečenie ľahšieho vstupu zahraničných bánk na ruský finančný trh.
V Rusku je registrovaných asi 1 500 bánk. Z nich je 33 úplne v rukách zahraničných investorov. Raiffeisenbank, Citibank a Société Générale sú úspešné v práci so súkromnými klientmi, fyzickými osobami. Podiel zahraničných bánk v tomto segmente predstavuje 40 percent. Ruská centrálna banka, ktorá sa zaoberá dohľadom nad bankovým systémom, odobrala niektorým bankám licenciu kvôli podozreniam z prania špinavých peňazí. Zavedenie systému poistenia vkladov pomáha stabilizácii v tejto sfére. S & P však píše, že nedostatok transparentnosti v tejto oblasti vedie k tomu, že investori a ruskí občania nemajú dostatok dôvery k bankám a nepovažujú ich za spoľahlivé.
Podľa S & P však nemusia byť v Rusku oveľa priezračnejšie ani súkromné banky. Protikladom sú banky so štátnym kapitálom. Napríklad štátna banka Vneštorgbank (bilancia 14,9 miliardy dolárov) je prvou bankou z hľadiska priezračnosti, alebo najväčšia banka Ruska Sberbank (bilancia 71,9 miliardy dolárov) je z hľadiska priezračnosti na piatom mieste. V týchto bankách je známy aspoň ich hlavný akcionár. Majiteľom kontrolného balíka akcií je centrálna banka. Systém, v ktorom je regulátor a kontrolór súčasne hlavným hráčom na trhu, však nie je normálny. Tento stav je mnoho rokov predmetom kritiky. Najväčšia súkromná komerčná banka v Rusku Alfa-Bank (bilancia 7,3 miliardy dolárov) je v zozname priezračnosti až na 28. mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 18:45