StoryEditor

Aj tokijská burza hľadá posily

11.04.2006, 00:00

Tvárou v tvár predpokladaným fúziám búrz v USA a Európe nechce v tomto ohľade zaostať ani tokijská burza (TSE). V objeme uskutočnených obchodných operácií jej patrí druhé miesto na svete. Predseda a prezident tohto významného finančného centra Taizo Nishimuro v tejto súvislosti vyhlásil: "Kvôli vysokým technologickým investíciám sa jednotlivé obchodné miesta chcú stať časťami väčších burzových skupín -- v takom prípade chceme byť aj my hlavou jednej podobnej skupiny." Podľa mienky odborníkov však zatiaľ ide iba o aliancie. "Fúzie či preberanie iných príde na rad až neskôr," tvrdí Nishimuro.
Pravdou je, že tokijská burza mala až doteraz iné priority. Po závažných problémoch s kapacitou počítačovej siete si musela totiž najprv opäť získať dôveru investorov. V januári dokonca na istý čas prestala obchodovať, lebo nezvládla zvýšený počet objednávok po bilančnom škandále firmy Livedoor a odvtedy je čas jej prevádzky stále skrátený. Z tohto dôvodu vedenie tokijskej burzy počíta v najbližších troch rokoch s veľkými investíciami do počítačového systému. Nový projekt predstaví v septembri a na tento účel údajne venuje až 443 miliárd eur.
Sedemdesiatročný Nishimuro sa do čela tokijskej burzy dostal prekvapujúco pred rokom, keď odchod ohlásil jeho predchodca Takuo Tsurušima. Nishimuro bol predtým riaditeľom koncernu Toshiba a predpokladá sa, že v zdvojenej funkcii vydrží zrejme ešte dva roky. V prospech činnosti burzy využíva bohaté domáce i zahraničné kontakty. Ako uviedol, v budúcnosti sa vo väčšej miere zameria na termínované obchody a súčasne chce prilákať do Tokia viac zahraničných firiem. V súčasnosti je ich na tokijskej burze kótovaných len 28, kým pred pätnástimi rokmi sa tento údaj blížil ešte 130. Zastavil však plány, podľa ktorých sa malo od februára 2006 obchodovať aj s akciami samotnej tokijskej burzy.
Zhodou okolností na ostrove Taiwan sa v polovici tohto mesiaca uskutoční oblastné stretnutie predstaviteľov ázijských búrz. V jeho rámci sa bude hovoriť aj o posilnení kontinentálnej spolupráce. (gaf)


Vizitka tokijskej burzy
Tokijská burza (TSE, Tokio Stock Exchange) pred šiestimi rokmi pohltila dve menšie oblastné burzy a odvtedy na nej prebieha asi 92 percent všetkých domácich japonských obchodných operácií. Okrem nej existuje v krajine vychádzajúceho Slnka ešte ďalších päť búrz. Odborníci preto už dlhší čas špekulujú o ďalšej konsolidácii. Tokijská burza je s veľkým náskokom najväčšia v Ázii. Objemom obchodných operácií 4 426 miliárd amerických dolárov (2005) je trikrát väčšia ako juhokórejská burza (vlani 1 204 mld. USD). Na treťom mieste je taiwanská burza (585 mld. USD), na štvrtom hongkonská (464 mld. USD) a na piatom indická (315 mld. USD).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 07:55