StoryEditor

Dilemou pre investorov sú ropné firmy

12.02.2006, 23:00

Prvé týždne nového roku boli na svetových burzách bohaté na udalosti. Od začiatku roku základné indexy kapitálového trhu USA stúpli. Index najkvalitnejších akcií (Dow Jones Industrial Average -- DJI) po prvý raz za posledných päť rokov prekonal 11 000 bodov. Napriek tomu, že došlo neskôr ku korekcii, všetky indexy v januári stúpli. Index Dow Jones za mesiac stúpol o 0,98 %. Technologický index Nasdaq Composite stúpol dokonca o 2,97 %. Poprední analytici sú však v svojich krátkodobých predpovediach opatrní.
Väčšina ekonómov predpokladá, že v prvom mesiaci roka boli ceny ropy základným faktorom, ktorý ovplyvnil vývoj cien akcií amerických firiem. Napríklad index Dow Jones Industrial Average klesol o dve percentá po tom, čo ceny ropy 20. januára tohto roku stúpli takmer na 70 USD za barel. Podľa názoru Liz Ann Sonders, analytičky Charles Schwab, tento pád postihol celý trh. "Po ohromujúcom začiatku roku 2006 a prekonaní bariéry 11 000 bodov indexu DJI boli investori naladení veľmi optimisticky. Nedávna korekcia odstránila prílišný optimizmus," tvrdí vo svojom názore Liz Ann Sonders.
Poukazujúc na dôležitú úlohu cien energetických surovín na kapitálových trhoch analytik Oak Associates Ed Yardeni odporúča, aby investori zväčšovali v portfóliu podiel akcií firiem spracúvajúcich ropu. Ku koncu januára index S & P 500 stúpol o 2,6 %. Jeho komponent zložený s akcií ropných spoločností však stúpol o 13,9 %. Podľa Yardena v roku 2010 akcie firiem ťažiacich a spracúvajúcich ropu môžu predstavovať štvrtinu kapitalizácie indexu S & P 500.
Nie všetci analytici však odporúčajú akcie ropných firiem. Napríklad Richard Bernstein, popredný odborník na investičné stratégie Merrill Lynch, navrhuje aby v portfóliách bola len polovica akcií ropných firiem, ktoré majú kľúčovú pozíciu v indexoch. Najpríťažlivejšie sú podľa neho akcie priemyselných firiem Eaton, Honeywell International, General Electric a Emerson Electric, tiež akcie doručovateľskej firmy FedEx.
Thomas McManus, analytik Bank of America Securities, uprednostňuje akcie s vysokou kapitalizáciou. Tempá rastu týchto akcií podľa jeho názoru budú vyššie ako priemer rastu celého trhu. Myslí si, že to bude preto, lebo investori budú pre možné výkyvy uprednostňovať menej rizikové aktíva. McManus poukazuje na dobrý potenciál rastu akcií firiem Honeywell International, General Electric, Verizon Communications a Home Depot.
Henry Diskson z Lehman Brothers pri vkladaní finančných prostriedkov do akcií navrhuje uprednostňovať firmy, ktoré vyplácajú dividendy. Zaujímavé sú aj spoločnosti, ktoré plánujú nakupovať svoje vlastné akcie. Odporúča investovať do akcií firiem Reynolds American, USG a U.S. Steel. Okrem toho odporúča venovať pozornosť akciám ropných firiem CoconoPhilips, Chevron, Frontier Oil, Occidental Petroleum a Exxon Mobil.
Tobias Levkovich, popredný špecialista pre stratégie z Citigroup, predpokladá, že pohyb burzových indexov sa bude určovať ukazovateľmi zisku firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 09:11