10.05.2007, 00:00
Šéf Svetovej banky Paul Wolfowitz mal konflikt záujmov a porušil aj etické normy banky. K tomuto záveru došla komisia vyšetrujúca mesiac starý škandál súvisiaci s neprimeranými výhodami a kariérnym postupom.

K tomuto záveru došla komisia vyšetrujúca mesiac starý škandál súvisiaci s neprimeranými výhodami a kariérnym postupom, ktoré Wolfowitz poskytol svojej priateľke.
Amerika stojí za Wolfowitzom
Spojené štáty, ktoré bankára na najvyšší post nominovali, mu od začiatku kauzy dôverujú. "Stále podporujeme prezidenta Wolfowitza," povedal hovorca Bieleho domu Tony Snow. Administratíva sa však prvýkrát od prípadu začína mierne dištancovať. "Tieto rozhovory musí viesť Svetová banka. Prezident sa podľa mňa priamo osobne vo veci neangažuje," pokračoval hovorca v odpovedi na otázku, či americký prezident George W. Bush trvá na tom, aby Wolfowitz zostal vo funkcii.
Šéfa banky tento týždeň opustil aj jeho najbližší spolupracovník a kľúčový poradca Kevin Kellems. "Atmosféra, ktorá momentálne v banke panuje, mi nedovoľuje naplno presadzovať ciele Svetovej banky," zdôvodnil odstúpenie Kellems.
Európa je proti
Niekoľko európskych krajín, ako Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Nórsko, podporujú výzvy zamestnancov banky a verejnosti na Wolfowitzovo odstúpenie. Tvrdia, že tento škandál otriasa dôveryhodnosťou banky. Holandský minister financií Wouter Bos priznal, že rastie tlak na Wolfowitzovo odstúpenie. Šéf rezortu financií Belgicka Didier Reynders ho doplnil: "Je nemožné ísť do sveta a hovoriť o dobrej kontrole, keď dobrú kontrolu nemáme vo Svetovej banke."
Podľa zasvätených zdrojov by sa európske štáty chceli dohodnúť s USA na tom, že ak by Wolfowitz dobrovoľne odstúpil, budú mať Spojené štáty voľnú ruku pri vymenovaní nového šéfa banky. Je zvykom, že USA ako najväčší prispievateľ a akcionár banky so 16 percentami hlasov, nominujú prezidenta banky. Túto obyčaj by však v budúcnosti nemuseli európske štáty podporiť. No treba pripomenúť, že Európa dosadzuje na post šéfa Medzinárodného menového fondu.
Kto je obeť?
Wolfowitzovi zástancovia tvrdia, že je obeťou neprajníkov z radov prezamestnanej banky, kde chcel zaviesť ozdravné opatrenia a pozrieť sa na pretrvávajúcu korupciu pri financovaní boja proti chudobe v Afrike. Podľa denníka The Wall Street Journal banka zamestnáva 7 000 pracovníkov a rovnaký počet poradcov.
Kritici zase zdôrazňujú, že Wolfowitz si so sebou pri nástupe do úradu v roku 2005 pritiahol poradcov ešte z čias pôsobenia v Pentagone. Dokonca sa ozvali hlasy, že Svetová banka je predĺženou rukou americkej vlády.
Ohrozená banka
Hoci banka, ktorá patrí k najväčším bojovníkom proti svetovej chudobe, funguje, objavujú sa obavy, že krajiny budú obmedzovať svoje príspevky, pokiaľ sa situácia okolo Wolfowitza nevyrieši. Etická komisia len konštatovala porušenie noriem, riešenie však nenavrhla. Podľa zdrojov blízkych prípadu by sa ďalší pokrok vo Wolfowitzovom osude mohol očakávať už tento týždeň.
Zmiešané informácie prichádzajú aj o tom, kto môže Wolfovitza odvolať. Pôvodne sa tvrdilo, že o osude bankára rozhodnú členské krajiny. Hlasovacie práva sú pritom nastavené tak, že ak by všetky krajiny hlasovali za odvolanie, USA by ich svojimi 16 percentami dokázali vetovať. Najnovšie správy však hovoria, že o osude Wolfowitza môže rozhodnúť 24-členná rada banky nadpolovičnou väčšinou.
Samotný bankár sa na začiatku škandálu vyjadril, že zo svojho postu neodstúpi. Odvtedy na túto tému s novinármi nekomunikuje.

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marocká vláda chce bojovať proti terorizmu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 01:54