StoryEditor

Podielové fondy sa prehupli do strát

27.07.2005, 00:00
Peňažné korunové fondy po dlhodobo kladnej výkonnosti uplynulý týždeň v priemere mierne klesli. Korunové dlhopisové fondy skončili týždeň bez zmeny.
Peňažné korunové fondy po dlhodobo kladnej výkonnosti uplynulý týždeň v priemere mierne klesli. Korunové dlhopisové fondy skončili týždeň bez zmeny. O nič lepšie však na tom neboli ani peňažné a dlhopisové fondy v cudzej mene, ktoré uzatvárali týždeň rovnako so stratami.

Slovenská koruna sa minulý týždeň posilnila oproti euru spolu s ostatnými menami stredoeurópskeho regiónu. Už druhý týždeň však strávila v pásme medzi 38,800 SKK/EUR do 39,200 SKK/EUR čakajúc výraznejší impulz, ktorý by jej pomohol prekonať niektorú zo spomenutých technických úrovní. Týmto impulzom by mohlo byť podľa analytičky Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Kataríny Antoničovej piatkové zverejnenie produkčných cien Slovenska alebo ďalšie správy o momentálne veľmi otáznej investícii kórejskej spoločnosti Hankook Tire.
Na peňažnom trhu došlo počas minulého týždňa k nepatrnému pohybu výnosovej krivky. "Súčasný stav krivky naznačuje určitý posun v očakávaniach investorov ohľadne ďalších krokov centrálnej banky prijatých v budúcnosti. Oslabenie očakávaní ďalšieho znižovania sadzieb súvisí s poslednými vyjadreniami Národnej banky Slovenska ohľadne nárastu miezd nad úrovňou rastu produktivity, s avizovaným zvyšovaním cien plynu a tepla v dôsledku vysokých cien ropy a silnejšieho dolára a slabšej ako očakávanej úrovne koruny," myslí si portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora.
Slovenské štátne dlhopisy zostali opäť na takmer nezmenených úrovniach. "Trhu chýbajú makroekonomické údaje a prázdninová aktivita je nízka. Výnosová krivka dlhopisov sa na kratšom konci posunula o jeden bod do plusu, na dlhšom konci o štyri body klesla," vysvetľuje Antoničová. Výnosová krivka vzrástla podľa Gregoru v dôsledku predchádzajúceho rastu eurových výnosov, ako aj oslabenia očakávaní v súvislosti s ďalšou redukciou sadzieb. Tým sa mierne zvýšili predchádzajúce nízke rozdiely medzi eurovými a korunovými výnosmi. "V najbližšom období by ceny dlhopisov so splatnosťami nad päť rokov mali zostať pod vplyvom eurovej výnosovej krivky," konštatuje.
Ani americký dlhopisový trh nemá za sebou výrazné dni. Začiatkom týždňa investori ostali opatrní pred prejavom šéfa Federálneho rezervného systému Alana Greenspana. Koncom týždňa zase dopyt ochladol pre obavy, že sa záujem Číny po revalvácii jüanu podstatne zníži o americké štátne dlhopisy. Práve táto krajina je totiž druhým najväčším držiteľom amerických bondov. "Výnosová krivka amerických dlhopisov stúpla v priemere o päť bázických bodov. Európske bondy sa k negatívnemu vývoju nepripojili, ale, naopak, posilnili sa, čo stlačilo ich krivku výnosov do splatnosti o päť bázických bodov nadol," uvádza Antoničová. Fondy európskych dlhopisov sa oslabili v priemere o 0,4 percenta, dolárové dlhopisové fondy klesli až o 1,3 percenta.

Americké akciové fondy

Pre americké akciové trhy bol uplynulý týždeň veľmi nestabilný. Väčšina svetových akciových indexov si však pripísala zisky. Americký index Dow Jones Industrial Average vzrástol o 0,1 percenta, širší S&P 500 si pripísal 0,5 percenta a technologicky ladený Nasdaq Composite 1,1 percenta. "Stalo sa tak po povzbudivých výsledkoch ziskovosti niektorých energetických spoločností a vyjadreniach šéfa amerického Federálneho rezervného systému o schopnosti americkej ekonomiky udržať svoje tempo rastu," konštatuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Trh podľa neho viedli smerom nahor najmä lepšie ako očakávané výsledky spoločností Halliburton Co. a Schlumberger Ltd., vďaka ktorým zaznamenal subsektor energií indexu S&P 500 najväčší týždenný nárast spomedzi všetkých desiatich skupín. Obavy z terorizmu a revalvácia čínskeho jüanu však na druhej strane limitovali trhy v ich ďalšom náraste. Pozornosť trhu sa tento týždeň podľa Kardoša sústredí popri korporátnych výsledkoch najmä na prvý odhad rastu hrubého domáceho produktu USA za druhý kvartál, na objednávky tovarov dlhodobej spotreby a júlovú spotrebiteľskú dôveru.


Európske akciové fondy

Západoeurópske akciové burzy majú za sebou ďalší úspešný týždeň, počas ktorého sa dokázali zhodnotiť. Najúspešnejší bol nemecký index DAX, ktorý sa posilňoval každý deň a na konte má už takmer 14-percentné tohtoročné posilnenie. "Optimizmus najväčšej európskej ekonomiky odzrkadlil neočakávane silný rast indexu ekonomických očakávaní ZEW, ktorého hodnota sa z júnových 19,5 bodu zvýšila na 37 bodov. Inflácia eurozóny v júni podľa očakávaní stúpla na 2,1 percenta, pod čo sa podpísali opäť najmä vysoké ceny ropy a energií," vysvetľuje Antoničová. Okrem toho maloobchodné tržby Veľkej Británie zaznamenali v júni najsilnejší rast za posledného jeden a pol roka, čo na týždennej báze dokázalo pozdvihnúť britský trh aj napriek ďalšej sérii výbuchov v Londýne. Stredoeurópske akcie s výnimkou poľskej burzy pokračovali v dlhodobo kladnej výkonnosti. Atraktivita regiónu sa odráža aj vo výkonnosti jeho akciových fondov, ktoré sa ako jediná skupina dokázali v uplynulom týždni zhodnotiť o 0,2 percenta.

Priemerné týždenné zhodnoetenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 22. 7. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové -0,02
Peňažné v cudzej mene -0,75
Dlhopisové korunové 0,00
Euro dlhopisové -0,39
Dolárové dlhopisové -1,28
CEE dlhopisové -0,06
Európske akciové -0,19
Americké akciové -0,56
Globálne akciové -0,30
Technologické akciové -0,64
CEE akciové 0,16
Zmiešané -0,05
Zdroj: Investičná a Dôchodková správcovská spoločnosť, SASS
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 20:59