StoryEditor

Svetové akciové trhy

25.02.2007, 23:00

Na amerických akciových trhoch sa obchodovalo iba štyri dni, pretože v USA bol v pondelok sviatok. Trhy sa potom sústredili na dve najdôležitejšie udalosti: správu zo zasadnutia americkej centrálnej banky Fed a údaj o spotrebiteľskej inflácii za január. Správa zo zasadnutia v podstate nepriniesla nič nové a prekvapujúce, v miernom rozpore s očakávaním a nedávnym prejavom šéfa Fedu Bena Bernankeho bolo iba zdôraznenie inflácie ako rizika pre ekonomický vývoj. Kladenie dôrazu na vývoj inflácie sa ukázalo ako opodstatnené, keď bol zverejnený údaj o jadrovej spotrebiteľskej inflácii za január, ktorá narástla viac ako sa očakávalo, a to o 0,3 percenta. V medziročnom porovnaní to dáva už rast o 2,7 percenta, čo je vysoko nad plánovanou úrovňou dve až 2,25 percenta. Obavy na trh priniesol aj vývoj ceny ropy, ktorá sa dostala nad 61 dolárov za barel a na tejto hodnote už môže tlačiť na rast inflácie. Akciové indexy počas minulého týždňa dosiahli protichodné výsledky. Dow Jones 30 a S&P 500 si odpísali -0,9, respektíve -0,3 percenta, kým technologický Nasdaq dokázal narásť o 0,8 percenta.
Bank of England podľa správy zo svojho posledného zasadnutia pomerne jednoznačne pomerom hlasov 7 : 2 rozhodla o ponechaní úrokových sadzieb na päťročnom maxime. Vo svojom vyhlásení uviedla, že je potrebné nechať viac času na to, aby sa v ekonomike prejavili posledné tri zvýšenia úrokových sadzieb od augusta minulého roka. Centrálna banka očakáva, že v tomto roku sa inflácia dostane pod dve percentá, a tak už monetárnu politiku nebude musieť naďalej sprísňovať. Nemecká podnikateľská dôvera klesla vo februári viac ako sa očakávalo a priniesla tak ďalší dôkaz toho, že rast ekonomiky sa spomaľuje z najrýchlejšieho tempa za posledných šesť rokov. Nemeckej ekonomike začína mierne ťažkosti spôsobovať euro, ktoré sa za posledný rok posilnilo o desať percent oproti doláru a zhoršuje tak pozíciu nemeckých exportérov. Januárové zvýšenie dane z pridanej hodnoty zasa znížilo spotrebiteľské výdavky. Európske akcie sa v súlade s makroekonomickými dátami dostali na 6-ročné maximá, nemecký DAX uzavrel týždeň so ziskom 0,6 percenta, londýnsky FTSE 100 však už nebol taký úspešný a stratil 0,31 percenta.
Japonské akcie zažili veľmi úspešný týždeň. Index Nikkei 225 sa vyšvihol už nad hodnotu 18 000 bodov a dostal sa na 7-ročné maximum. Bank of Japan počas minulého týždňa zvýšila úrokové sadzby o 0,25 percenta. Japonsko rastie najrýchlejším tempom za posledné tri roky a úroková sadzba na 0,5 percenta je stále najnižšia medzi najdôležitejšími svetovými ekonomikami. Prezident BoJ Tošihiko Fukui povedal, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude iba pozvoľné a nedá sa očakávať na najbližšom zasadnutí. Zvýšené úrokové náklady by mali obmedziť investičnú bublinu, ktorá je aktuálna v druhej najdôležitejšej ekonomike na svete. Očakávanie, že úrokové sadzby počas najbližších mesiacov už neporastú, nedokázalo zmeniť trend oslabovania japonského jenu, a teda výhodné podmienky pre exportérov ostali zatiaľ zachované. Japonské akcie si po sérii priaznivých udalostí dokázali pripísať 1,74 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 20:50