StoryEditor

Čínsky dopyt tlačí cenu medi vyššie

29.01.2006, 23:00

Hitmi minulého týždňa na komoditných burzách boli cukor a drahé kovy, z nich zvlášť meď a striebro. Cukor potvrdil povesť tohtoročnej stálice, iba od začiatku roku sa posilnil o 27 percent, tentoraz rástol aj bez zverejnenia akejkoľvek dôležitej informácie.
Zaujímavejšie divadlo predviedli kovy. Cena medi minulý týždeň stúpla o 6,8 percenta. V utorok, stredu a piatok vytvárala stále nové historické maximá. Prečo? Svetové zásoby monitorované londýnskou burzou LME klesli na trojtýždňové minimum pod psychologickú hranicu 100 000 ton. Najsilnejším nákupným impulzom však bolo predzásobovanie sa čínskych podnikov pred sviatkami lunárneho nového roku. Pre Číňanov sa začal v sobotu Rok psa a celá krajina (vrátane kľúčovej burzy v Šanghaji) bude mať počas tohto týždňa oficiálne pracovné voľno.
Vďaka minuloročnému rastu ekonomiky o 9,9 percenta sa Čína stala štvrtou najväčšou ekonomikou na svete a preskočila Veľkú Britániu aj Francúzsko (1. USA, 2. Japonsko, 3. Nemecko). Import medi, ktorá sa používa pri výrobe káblov a v elektrifikácii, dosiahol v minulom roku 1,3 mil. ton, tento rok by mal klesnúť na 1 mil. ton najmä vďaka rastúcej produkcii medi v samotnej Číne (2005 -- nárast o 23 percent na 2,5 mil. ton). Dopyt po červenom kove pri výrobe elektrických drôtov v roku 2005 stúpol o 58 percent... Marcový kontrakt medi ukončil týždeň na úrovni 223,3 centa za libru.
Mimoriadne výkony podáva aj striebro. Ešte 1. novembra stála trojská unca (31,1 gramu) tohto kovu 7,7 dolára. Za necelé tri mesiace stúpla cena o 24,7 percenta a blíži sa k úrovni 10 dolárov za uncu, kde bola naposledy v marci 1984. O nárast sa postarali tri faktory: pokles svetových zásob striebra na 50-ročné minimum -- 700 mil. uncí, vysoký dopyt z priemyselnej výroby a celkový vzostupný trend, ktorý predvádza celý sektor kovov.
Spotreba striebra rastie už od začiatku osemdesiatych rokov o dve percentá rýchlejšie ako zvyšovanie ponuky. Kľúčovým problémom je v tomto smere nízka schopnosť prispôsobiť produkciu nárokom trhu. Až 70 percent striebra sa neťaží priamo, ale tvorí iba vedľajší produkt pri dolovaní iných kovov -- meď, olovo, zinok. Prudké zvýšenie ťažby striebra by tak mohlo spôsobiť prebytok v produkcii iného priemyselného kovu. Navyše, striebro sa používa v elektrotechnickom a vo farmaceutickom priemysle v minimálnych objemoch ako jeden z mnohých komponentov. Ani taký skokový nárast ceny ako predviedlo v posledných troch mesiacoch, nevyvolá tlak na razantné zvýšenie cien elektroniky alebo fotografických filmov. Dopyt po týchto tovaroch tak ostáva vysoký.
Najväčšiu radosť z rastu cien striebra tak majú ťažobné spoločnosti. Najväčším producentom tohto kovu na svete je Peru, ďalšími veľkými dodávateľmi sú Mexiko, Čína a Austrália. Bezkonkurenčnou európskou jednotkou v ťažbe striebra je Poľsko. Dosiaľ nesprivatizovaná spoločnosť KGHM Polska Miedz v roku 2004 vyprodukovala 43,2 mil. uncí (1 343,5 tony).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. máj 2024 07:47