StoryEditor

Je to takmer isté: ECB zvýši úroky

01.08.2006, 00:00
Inflačné očakávania v eurozóne sú stále vysoké, analytici očakávajú ďalší rast úrokov aj na septembrovom zasadaní až na tri percentá.

Zvýšenie úrokovej sadzby na štvrtkovom zasadaní Rady Európskej centrálnej banky odborníci už považujú za isté. Predpokladá sa zvýšenie o 25 bázických bodov na tri percentá. V tomto zmysle aspoň odpovedalo 60 expertov, ktorých v závere minulého týždňa v rámci ankety oslovila tlačová agentúra Reuters. To však nie je všetko, ďalšie zvýšenie by malo prísť ešte do konca roka, keď úroková sadzba dosiahne vraj až 3,5 percenta.
Isté je, že miera úrokových sadzieb sa dlhé obdobie držala na nízkej úrovni. O nevyhnutnosti jej úpravy smerom nahor je medzitým presvedčený aj sám prezident ECB Jean-Claude Trichet a ani sa tým netají. Úvahy tohto druhu podporuje aj fakt, že rada sa stretne vo Frankfurte nad Mohanom, hoci inak sa v letnom období jej členovia obmedzujú len na telekonferencie.
Ako tvrdí Ken Wattrez, ekonóm banky BNP Paribas, zvýšenie sadzieb je pre údaje o inflácii, hospodárskom raste a peňažnej zásobe nielen oprávnené, ale už aj mierne oneskorené. Veď júnová inflácia v eurozóne dosiahla až neželanú hranicu 2,5 percenta. S ním súhlasí aj Kevin Gaynor, ekonóm popredného britského finančného ústavu Royal Bank of Scotland. Tvrdí, že po augustovom zvýšení sadzieb príde ďalšie na rad už v septembri.
Dôvodom je aj hospodársky rast krajín eurozóny, ktorý po prepočte na ročný priemer môže dosiahnuť až 2,4 percenta. Trichet za bezproblémový z makroekonomického hľadiska považuje rast o dve percentá.
Na rozdiel od toho rast peňažnej zásoby M 3 v krajinách eurozóny sa v júni mierne zoslabil, ale napríklad Thorsten Polleit, ekonóm nemeckej pobočky spoločnosti Barclays Capital, nepovažuje tento faktor za významný. "Rozhodne nebude pre ECB dôvodom, aby znížila ostražitosť," komentoval tento fakt.
Miera inflácie v krajinách eurozóny aj v júli dosiahla podľa prvých odhadov 2,5 percenta, informoval o tom včera štatistický úrad Eurostat. Výsledok je v súlade s očakávaniami analytikov. Prvá správa nezahŕňa mesačný výpočet ani iné podrobné údaje, je však signálom pred štvrtkovým zasadaním ECB.
"ECB sa bude obávať inflačných očakávaní, ktoré sú stále vysoké," komentoval výsledky zverejnenej júlovej inflácie analytik finančného ústavu Standard Chartered Gavin Redknap. Banka chce držať ročnú mieru inflácie tesne pod dvoma percentami. Rast cien však už dlhšie prekračuje túto hranicu. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 11:18