StoryEditor

Rozvíjajúce sa ekonomiky získali viac hlasov

20.09.2006, 00:00

SINGAPUR -- Čína, Mexiko, Južná Kórea a Turecko získajú väčší vplyv v Medzinárodnom menovom fonde (MMF). Rozhodli o tom zástupcovia 184 členských štátov na polročnom zasadnutí fondu. Cieľom zmeny bolo odraziť rastúci vplyv rýchlo sa rozvíjajúcich krajín na svetovú ekonomiku. Zvýšenie hlasovacích práv spolu o 1,8 percenta podporilo 90,6 % hlasov, pričom na schválenie bolo potrebných 85 %. Podľa výkonného riaditeľa fondu Rodriga Rata tento výsledok znamená začiatok najväčšej reformy v šesťdesiatročnej histórii MMF, ktorá povedie k zmene rozloženia moci. Spomínané štyri krajiny boli doteraz vzhľadom na výrazný nárast svojej hospodárskej sily výrazne "podhodnotené". V súčasnosti majú najväčší podiel na rozhodovaní fondu USA a západoeurópske štáty.

Počet hlasov podľa roku 1986
Práva jednotlivých krajín fondu doteraz zodpovedali ekonomickej realite vychádzajúcej z roku 1986. Preto majú rozvíjajúce sa ekonomiky podstatne menšie právomoci. Napríklad Čína má v súčasnosti okolo troch percent hlasov, čo je menej ako má Belgicko alebo Holandsko. Jej hospodárstvo medzičasom predbehlo aj ekonomiku Veľkej Británie s piatimi percentami hlasov. Vplyvom reformy sa zníži počet hlasov predovšetkým pre členské krajiny Európskej únie. Šéf MMF Rodrigo de Rato začiatkom mesiaca priznal, že celá reforma, v rámci ktorej sa bude musieť nájsť nový kľúč vypočítavania hlasov, je síce nevyhnutná, ale náročná a vyžaduje dlhodobú diskusiu. "Ak by to bolo jednoduché, urobili by sme to už dávno," povedal de Rato. "Myslím si, že je to dôležitý a veľmi dobrý výsledok, v prípade, že by nebol taký vysoký, mohlo by to vrhnúť tieň na zasadnutie fondu," komentoval hlasovanie nemecký minister financií Peer Steinbrück. Dodal, že druhý krok reformy rozloženia hlasovacích práv bude komplikovanejší. Do roku 2008 by sa mal zmeniť kľúč, podľa ktorého sa prepočítavajú hlasy členských štátov. Vzorec by mal priniesť úpravy týkajúce sa rozvojových krajín a chudobnejších štátov. Jednou z funkcií hlasovacích práv je určiť, koľko si môže daná krajina od MMF požičať.

EÚ nemožno vynechať
"Reforma MMF, ktorá má odrážať novú globálnu ekonomickú realitu, musí rátať aj so záujmami krajín Európskej únie," povedal po hlasovaní Steinbrück. Podľa neho je dôležité, aby sa princípy rovnakého prístupu a spravodlivého rozdelenia nákladov prísne dodržiavali pre všetky členské krajiny. Minister navrhol, aby sa pri tvorbe nového vzorca na rozdelenie hlasov v druhej fáze reformy prihliadalo na hrubý domáci produkt (HDP) a zároveň na otvorenosť ekonomiky. Upozornil, že prílišné sústredenie sa na úroveň HDP môže "pracovať proti členským štátom EÚ".

Reformu neprivítali všetci

Plán reformy však priniesol kritiku z radov krajín, ktoré sa obávajú, že stratia svoju autoritu, prípadne nezískajú väčší vplyv. India, Argentína, Egypt, Brazília a ďalších devätnásť krajín, najmä spomedzi členov zoskupenia G24, sú najväčšími odporcami reformy. Tvrdia, že im nedáva dostatočnú silu, alebo že strácajú doterajší vplyv. Ako prvá sa ozvala India, ktorej podiel na hlasovacích právach poklesol zo súčasných 1,95 percenta na 1,91 percenta. Podľa BBC News indický minister financií Palaniappan Chidambaram upozornil, že vzorec zohľadňujúci HDP a otvorenosť ekonomiky presne neodráža ekonomickú silu rozvíjajúcich sa krajín. India chce, aby nový vzorec zahŕňal ochranu farmárov a mladého priemyslu rozvíjajúcich sa ekonomík pred zahraničnou konkurenciou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:54