StoryEditor

Prijatie eura a správa fondov

26.09.2005, 00:00
Spoločnosti spravujúce podielové fondy na slovenskom trhu nemajú jednoznačný názor na svoje postavenie na trhu po prijatí spoločnej európskej meny.
Spoločnosti spravujúce podielové fondy na slovenskom trhu nemajú jednoznačný názor na svoje postavenie na trhu po prijatí spoločnej európskej meny. Tri z ôsmich spoločností si myslia, že podiel slovenských správcovských spoločností klesne a súčasne bude rásť vplyv správcovských spoločností z ostatných členských štátov. Povedal to na konferencii Kolektívne investovanie na Slovensku 2005 Slavomír Šťastný, člen Rady Úradu pre finančný trh (ÚFT).
Investovanie a správa aktív
Podľa piatich správcovských spoločností bude priemerný slovenský investor naďalej uprednostňovať slovenské fondy. Traja správcovia fondov si myslia, že slovenskí investori prestanú vnímať to, kde je fond registrovaný.
Väčšina, teda sedem firiem, si myslí, že správu aktív či riadenie portfólia presunú nadnárodné bankové skupiny do zahraničných finančných centier. Len jedna spoločnosť si myslí, že správa aktív zostane na približne rovnakej úrovni na Slovensku s rovnakým vplyvom na trh ako dosiaľ.
Väčšina správcov sa prikláňa k názoru, že trhový podiel fondov zameraných na investovanie do dlhových cenných papierov, teda dlhopisov a pokladničných poukážok, bude postupne klesať. Väčšina z nich si myslí, že to bude hlavne pre stratu kurzových výhod a úrokových rozdielov medzi slovenskou korunou a eurom.
Správcovské spoločnosti a euro
Podľa Slavomíra Šťastného len dve spoločnosti majú zanalyzovaný vplyv vstupu do európskej menovej únie, päť spoločností o tejto analýze uvažovalo, ale nemá ucelenú predstavu. Väčšina firiem si myslí, že vplyv vstupu Slovenska do menovej únie bude mať na slovenské správcovské spoločnosti len mierny alebo takmer žiadny dosah. Slavomír Šťastný sa v miniankete pýtal na očakávania v rôznych oblastiach. Použil na to škálu s piatimi stupňami hodnotenia. Najmenšie problémy videli správcovia v oblasti legislatívy a priklonili sa k názoru, že legislatíva upravujúca prechod na euro bude mať hladký vývoj s zanedbateľnými problémami. O niečo horšie boli názory správcov na legislatívu upravujúcu prechod na euro v oblasti kapitálového trhu. Správcovia si myslia, že v tejto oblasti bude problémov viac.
Podľa názoru ÚFT subjekty podnikajúce na trhu podielových fondov budú po prijatí eura verejnosť informovať lepšie ako štátne orgány. Finančné inštitúcie budú na prechod na euro pripravené a nebudú mať výraznejšie ťažkosti.

Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS) združuje spoločnosti spravujúce podielové fondy. Vznikla 23. februára 1998 na ustanovujúcom zhromaždení členov. Výkonným riaditeľom SASS je Ľubor Kyselý. Predsedom predstavenstva je po poslednom valnom zhromaždení z 15. augusta 2005 Roman Vlček (Asset Managment Slovenskej sporiteľne) a podpredsedami Marián Matušovič (VÚB Asset Management) a Stanislav Žofčák (Prvá penzijná).

Rozloženie aktív v typoch fondov vo svete v prvom štvrťroku 2005
akciové fondy 45%
fondy peňažného trhu 21%
dlhopisové fondy 20%
zmiešané fondy 9%
neklasifikované fondy 5%
Prameň: EFAMA / AM SLSP
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 20:09