StoryEditor

Zlato sa po útokoch v Egypte posilnilo

01.08.2005, 00:00
Na komoditných trhoch prevládala počas uplynulého týždňa optimistická nálada.

Na komoditných trhoch prevládala počas uplynulého týždňa optimistická nálada.
Zlato na aktívnom augustovom kontrakte otváralo pracovný týždeň na úrovni 425 dolárov za trojskú uncu. V priebehu pondelňajšieho pokojného obchodovania sa zlato mierne posilňovalo a cena žltého kovu sa postupne vyšplhala na úroveň 425,9 dolára za uncu. Podporou pre drahé kovy boli bombové útoky, ktoré sa cez víkend odohrali v Egypte a v Turecku. Investori totiž nakupovali zlato pri korekciách jeho ceny. V utorok sa rast ceny zlata zastavil, keďže trh kopíroval vývoj kurzu amerického dolára. Pokles ceny zlata sa v dôsledku likvidácie augustových kontraktov zastavil až na úrovni 422 dolárov za uncu.
Makroekonomické čísla zo Spojených štátov následne ukázali, že spotrebiteľská dôvera Američanov bola nižšia než sa pôvodne očakávalo. Na trhu nastal obrat a cena zlata postupne rástla až do konca pracovného týždňa. V stredu sa obchodovanie ukončilo na hodnote 424,8 dolára za uncu. Následne cena začala rásť. Nasledujúci deň rastúci trend na zlate pokračoval pod vplyvom oslabovania amerického dolára. Podporou pre tento drahý kov bolo aj zverejnenie štvrtého medzimesačného poklesu nezamestnanosti v Nemecku v poradí. V prípade oslabenia dolára dochádza k rastu ceny zlata, pretože sa stáva cenovo atraktívnejším pre neamerických investorov. V piatok bol síce zverejnený slušný medziročný nárast amerického hrubého domáceho produktu za druhý štvrťrok o 3,4 %, súčasne však došlo k revidovaniu rastu HDP za roky 2002 až 2004. Pod vplyvom týchto správ sa augustové zlato dokázalo posilniť až na mesačné maximum, tesne pod dôležitú úroveň 430 dolárov za uncu.
Ropa sa v priebehu pondelkového obchodovania oslabila až na úroveň 57,65 dolára za barel, no v závere sa rastúci trh dokázal prebudiť a cena "čierneho zlata" vzrástla na úroveň 58,76 dolára za barel. Nasledujúci deň atakovala ropa úroveň 60 dolárov za barel, ale túto psychologickú hranicu odporu sa jej hneď nepodarilo pokoriť.
Pravidelná správa o stave zásob v Spojených štátoch, ktorá vychádza každú stredu, bola pre trh neutrálna. Zverejnený bol pokles zásob surovej ropy a benzínu o viac ako 2 milióny barelov. Súčasne však zásoby nafty a vykurovacieho oleja vzrástli o viac ako 3 milióny barelov. Podporou pre celý ropný sektor je silný dopyt po benzíne v USA, ktorý je v súčasnosti medziročne vyšší o 2,4 %. Vo štvrtok sa ropa i ropné produkty postupne posilňovali. Napätie u obchodníkov vyvolala správa o explózii v tretej najväčšej rafinérii spoločnosti BP, čo ohrozilo množstvo produkovaného benzínu a umožnilo ďalší rast ceny. Od tohto momentu cena čierneho zlata začala stúpať a v závere týždňa sa ropa dokázala posilniť nad kľúčovú 60-dolárovú hranicu. Tento vývoj naznačuje pokračovanie silného vzostupného trendu na trhu s ropou a jej produktmi aj v nadchádzajúcich dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 14:45