StoryEditor

Z mapy viem vyčítať úplne všetko

27.05.2011, 00:00

Na prvý pohľad je úplne normálny chalan. Lenže na rozdiel od svojich rovesníkov vie hlavné mesta všetkých krajín, vlajky aj názvy riek. Skrátka vyniká v geografii a berie to ako úplnú samozrejmosť. "Viem absolútne všetko o každom kontinente. Viac ako iní," tvrdí Juraj Privits zo školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave. A to, že nehovorí do vetra, dokázal na mnohých súťažiach. Ako sám hovorí, najväčším hnacím motorom pre neho sú vedomosti a úspech.

Od traktorov k BCC
Prvá mapa sa mu do rúk dostala náhodne, keď ešte asi ako trojročný cestoval s otcom v aute. To už vraj vedel čítať. "Prišiel na to nejako prirodzene, ani sme nevedeli ako," spomína Jurajova mama Jana Privitsová. Neskôr mapy či rôzne atlasy začal zbierať a v súčasnosti ich má vyše tridsať.

K hlavnému koníčku, pri ktorom chce ostať celý život, sa postupne pridružili dejepis a politika. "Často sleduje dokumentárne seriály a televíznu stanicu BCC, a vôbec mu neprekáža, že je to v angličtine," chváli sa svojím jediným synom Jana Privitsová. Na všetky sviatky si jej syn pýta knihu -- najlepšie historickú z obdobia druhej svetovej vojny. No nebolo to tak vždy. "Ako maličký zbožňoval stavebné stroje, miešačky a traktory."

Upečie bábovku, aj s IQ 140
Ku geografii neodmysliteľne patrí cestovanie a Juraj zatiaľ spolu s rodičmi precestoval všeličo. A hoci je vo veku, keď nad mladým organizmom začínajú vládnuť hormóny, dievčatá v hlave nemá. "Keby som s nimi začal, hneď by som mal menej času na geografiu a iné predmety."

To, že je vysoko nadpriemerne inteligentný (už ako šesťročný mal IQ 140), mu nebráni v komunikácii nielen so spolužiakmi, ale ani bežnými rovesníkmi. "Preberáme spolu také normálne veci, ktoré trápia dospievajúceho človeka." Jeho zručnosti sa vôbec nekončia pri mape. Vie upiecť bábovku či urobiť bublaninu. A to je na 15-ročného pubertiaka pekný výkon.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 05:39