StoryEditor

Svetom letel Dallas, k nám Majka z Gurunu

03.02.2011, 23:00

50. roky
Zatiaľ čo v Amerike sa začiatkom päťdesiatych rokov stala televízia dominantným masmédiom, u nás bola iba v plienkach a Slovensko sa ešte len pripravovalo na svoju veľkú televíznu revolúciu. Tá prišla v roku 1953, keď začala skúšobne vysielať Československá televízia. Z vysielaní dvakrát do týždňa sa postupne stalo pravidelné vysielanie. Reklamy boli skôr raritou, no už aj vtedy naši televízni mágovia vedeli, že najlepší čas na komerciu je ten pred televíznymi novinami. Keďže televízorov bolo v tom čase u nás málo, pozeralo sa všetko, pozerali všetci a pozerali všade, kde sa dalo. Zatiaľ čo na amerických obrazovkách sa preháňala Lassie (1), sitcom I love Lucy (2) či detský seriál Rin Tin Tinove dobrodružstvá (3), u nás leteli na obrazovkách krasokorčuliari (4). Na konci päťdesiatych rokov bol odvysielaný priamy prenos divadelného predstavenia Život Galileiho (5), ktorý rozbehol úspešné bratislavské pondelky, keď sa o program staralo bratislavské štúdio a vysielalo najmä televízne inscenácie.

60. roky
Program diktoval režim. Na obrazovky sa tlačili relácie a filmy velebiace socializmus a príkladných socialistických občanov. Uvoľnenie prišlo až na konci šesťdesiatych rokov, postavili sa mu však do cesty vojská Varšavskej zmluvy. Napriek nie práve najľahším rokom si československý divák mohol vychutnať seriál Sága rodu Forsythovcov či Fantomasa (1), ktorého v tom čase chcel vidieť každý. Film nakrútený v polovici šesťdesiatych rokov sa preslávil vo viacerých európskych krajinách, a tak sme nemohli zostať na chvoste. V tomto období sa k nám dostali i ďalšie filmy s Louisom de Funés (2), ktorého si Slováci ihneď zamilovali. Legendárnym sa stal tiež poľský vojnový seriál Štyria tankisti a pes (3) o posádke poľského tanku a ich psa Šarika alebo kultový seriál Kapitán Kloss (S nasadením života) (4). Malí diváci, najmä v Čechách, v tom období ovládali vetu "Potkali se u Kolína" z animovaného seriálu Pojďte pane, budeme si hrát o dvoch medveďoch.

70. roky
Polovica sedemdesiatych rokov patrila legendárnemu dobrodružno-historickému seriálu Vivat Beňovský (1), ktorý bol prvým pôvodným televíznym seriálom z Bratislavy. Kto by zabudol na Jozefa Adamoviča v úlohe slovenského rodáka, cestovateľa a madagaskarského kráľa z 18. storočia? 30. výročie oslobodenia Československa Sovietskou armádou sme si v tom období pripomínali v našej krajine nakrútením propagandistického seriálu Tridsať prípadov majora Zemana (2), ktorý pre jeho kontroverznosť znovu na svetlo sveta vytiahli televízie až koncom deväťdesiatych rokov. V roku 1978 mala premiéru prvá séria seriálu Nemocnica na okraji mesta (3), ktorá zožala obrovský úspech nielen v Československu, ale i v Nemecku. Začiatkom osemdesiatych rokov bola preto natočená ďalšia séria. Deti si každú nedeľu ráno rozprestierali filmový koberec s Filmárikom a Filmuškou (4), alebo sa hrali s dvoma poľskými bratmi Lolkom a Bolkom (5). Srdcia najmenších si získal aj populárny maďarský seriál Miazgovci.

80. roky
"V časoch, keď ešte neexistovali súkromné televízne stanice, vyrobila Slovenská televízia množstvo programov, ktoré zostali dodnes v pamäti divákov. Ja si spomínam napríklad na seriál Spadla z oblakov (1) alebo detský pesničkový program Zlatá brána (2). Oba mali u detského diváka obrovský úspech a zaznamenávali sledovanosť, o akej sa dnes komerčným kanálom ani nesníva," hodnotí osemdesiate roky Norbert Vrabec, riaditeľ Centra mediálnej gramotnosti na Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Veď kto by nakoniec odolal slávnej Majke z Gurunu. Väčšina vysielania už bola v tomto období farebná. V období, keď v Rumunsku bežal Dallas, u nás zažíval najväčšiu slávu napríklad film Vrchní prchni (3), ktorý je populárny dodnes. Obľúbený bol aj seriál Sanitka (4) z prostredia záchrannej služby a medzi deťmi sovietsky animovaný seriál, ktorý sa u nás začal vysielať už v sedemdesiatych rokoch -- No počkaj, zajac (5).

90. roky
Začiatok deväťdesiatych rokov patrí bohatým americkým rodinám. J. R. Ewing bojoval proti svojmu bratovi Bobymu v naftárskej ságe Dallas (1), v Dynastii (2) to zasa iskrilo v rodine Blaka Carringtona. Toto desaťročie patrilo aj mladým z Beverly Hills (3), ku ktorým sa neskôr pridružil seriál Melroce Place. Tým, ktorí obľubovali nikdy sa nekončiace príbehy, ulahodil tisícdielny seriál Tak jde čas, ktorú neskôr vystriedala prvá telenovela na Slovensku -- Jednoducho Mária (4). Slováci si ju obľúbili, v rodnom Mexiku až takú veľkú slávu nezožala. Neskôr telenoviel u nás pribudlo a osud jednotlivých žien už sa príliš nedal sledovať. Hitom bol MASH (5), Priatelia, Šou Billa Cosbyho. V polovici deväťdesiatych rokov sa k nám z Ameriky prihrnulo Koleso šťastia, ako jeden z prvých zahraničných licencovaných programov, a nesmieme zabudnúť ani na populárne Štúdio kontakt. Deti mali svojho Raťafáka plachtu, Kuka i Matelka.

Tretie tisícročie
Tretie tisícročie sa začalo aj na obrazovkách veľkolepo. Televízie sa predháňali v tom, kto urobí lepší silvestrovský program, no v posledných rokoch im už akosi dochádza dych. Bláznivá rodinka Simpsonovcov (1), ktorá je na scéne už dvadsaťdva rokov, sa u nás objavila ešte v predošlom desaťročí, no najdlhšie vysielaného seriálu v histórii sa nezbavíme ani dnes. Predošlé situačné komédie z lekárskeho prostredia nahrádza populárna Pohotovosť (2), neskôr prichádza na obrazovky aj slovenská Ordinácia v ružovej záhrade (3) -- náš najdlhší seriál z lekárskeho prostredia. Tretie tisícročie však patrí reality shows od výmyslu sveta. Hľadali sme Vyvolených (4), Nevestu pre milionára, Dievča za milión, našli sme šikovných ľudí v talentových súťažiach, ženy farmárom i skvelé spevácke talenty. Čo nás čaká v tejto desaťročnici, môžeme si premyslieť vo svojich Panelákoch (5) pri sledovaní v súčasnosti jedného z najúspešnejších seriálov: Šeherezáda. Zahraničné formáty vládnu svetom. I tým slovenským televíznym.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 03:03