StoryEditor

Ľudstvo zachránia planéty

07.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Ľudia musia kolonizovať planéty v iných slnečných sústavách, kam by sa dostali pomocou vesmírnych lodí podobných plavidlu zo seriálu Star Trek, lebo inak im hrozí vyhynutie. To je jedna z najnovších teórií britského renomovaného kozmológa a astrofyzika Stephena Hawkinga.

Útek pred katastrofou
Odkazujúc na komplexné teórie a rýchlosť svetla Hawking pre BBC uviedol, že teoretický pokrok môže mať revolučné následky pre rýchlosť vesmírneho cestovania, a tým umožniť vytvorenie ľudských kolónií. "Skôr alebo neskôr nás všetkých môže vyhubiť náhodný asteroid alebo nukleárna vojna," povedal profesor Hawking, ktorého vážna svalová choroba v 21 rokoch pripútala na vozíček a komunikuje iba prostredníctvom počítača.
"Keď sa však rozšírime do sveta a založíme nezávislé kolónie, o našu budúcnosť bude postarané," dodal vedec, ktorý si minulý týždeň prevzal najstaršie svetové ocenenie za vedecký prínos od britskej Kráľovskej spoločnosti. Medzi predchádzajúcimi laureátmi tohto ocenenia boli i Albert Einstein či Charles Darwin.
"V snahe prežiť bude musieť ľudská rasa docestovať k inej obývateľnej planéte obiehajúcej okolo inej hviezdy. Konvenčnými raketami na chemické palivo, ktoré priviezli človeka na Mesiac, by nám to trvalo 50-tisíc rokov," uviedol.

Rozklad častíc
Stephen Hawking, 64-ročný otec troch detí, ktorý iba zriedkakedy poskytuje rozhovory a napísal jednu z najpopulárnejších vedeckých kníh Stručná história času, naznačil, že fiktívna vesmírna loď Enterprise by sa pohodlne dostala tam, kde nikdy žiadny človek nebol a vyriešila by celý problém.
"Sci-fi tento problém vyriešilo druhom cestovania, ktorý vás okamžite prenesie na miesto určenia. Tým by sa však porušil základný fyzikálny zákon, podľa ktorého nič nedokáže cestovať rýchlejšie ako svetlo." Pri použití cestovania pomocou rozkladania častíc, ktorá je o niečo pomalšia ako svetlo, by sme sa k najbližšej hviezde dokázali dostať už za šesť rokov.
"Pre ľudí na palube by to nebolo až tak dlho. Smrti sa nebojím, ale ani sa veľmi neponáhľam umrieť. Mojím ďalším cieľom je dostať sa do vesmíru. Možno mi s tým pomôže Richard Branson," odkázal fyzik na adresu majiteľa spoločnosti Virgin, ktorá založila agentúru pre vesmírne lety jednotlivcov.
Bransonova spoločnosť Virgin Galactic plánuje so svojím strojom SpaceShip Two voziť turistov do vesmíru najneskôr do roku 2009. S nápadom vyslať do kozmu postihnutého človeka prišiel sám Hawking, ktorý v ňom vidí svoju životnú šancu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 05:50