StoryEditor

Tomanová chystá zmeny

15.06.2007, 00:00
Ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) plánuje návrat s analýzou možných zmien v dôchodkovom systéme.

"Je to napríklad zvýšenie minimálnej doby sporenia z 10 na 15 rokov určitým spôsobom chceme inovovať podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Uvažujeme aj o zmene valorizačného mechanizmu, zdobrovoľnení nielen výstupu, ale aj vstupu do druhého kapitalizačného piliera," povedala HN ministerka práce Viera Tomanová.

Najväčšiu diskusiu vyvolala úvaha zmeniť sadzby odvodov do druhého dôchodkového piliera. Tie však ostanú nezmenené (9 percent Sociálna poisťovňa a 9 správcovská spoločnosť) aj po tom, ako túto zmenu slovne vylúčil premiér Robert Fico.

"Ak predstavitelia štátu ponúknu ľuďom víziu a alternatívu ovplyvniť svoj život na dlhé roky, malo by byť slušné z hľadiska politickej kultúry, aby sa nemenili zásadné pravidlá. Najmä, keď do toho ľudia vkladajú svoje finančné prostriedky," komentuje túto úvahu politológ Peter Horváth. Východiskom pre uvažované zmeny má byť aj výsledok právnej analýzy dôsledkov, ktorú si dalo vypracovať ministerstvo práce. S jej časťou sa má od včerajška možnosť oboznámiť na internetovej stránke ministerstva aj verejnosť.

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aquachemia stojí a prepúšťa
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/analyza, menuAlias = analyza, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. máj 2024 14:22