Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reční na 60. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v sobotu 17. februára 2024. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj označil situáciu na frontovej línii za mimoriadne zložitú

19.02.2024, 22:31
Autor:
TASRTASR

Dodal, že ruská armáda využíva meškanie pomoci pre Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ukrajinské sily čelia v niektorých častiach rozľahlej frontovej línie zložitým bojom, pričom armádu ovplyvňuje aj oneskorenie západnej vojenskej pomoci. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ruské sily pokračujú v ofenzíve na východe a juhu Ukrajiny po tom, ako dobyli mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Ovládnutie tohto priemyselného centra predstavuje pre Rusko prvý významnejší územný zisk vo vojne na Ukrajine od vlaňajšieho mája, keď do ruských rúk padol Bachmut.

"Situácia je v niektorých častiach frontovej línie extrémne zložitá, pretože ruské sily tam zhromaždili maximálne rezervy," povedal Zelenskyj pri príchode z návštevy ukrajinských brigád bojujúcich pri severovýchodnom meste Kupjansk v Charkovskej oblasti.

Zelenskyj dodal, že ruská armáda "využíva meškanie pomoci pre Ukrajinu", ktorej armáda čelí nedostatku delostrelectva, potrebuje na frontovej línii protivzdušnú obranu aj zbrane dlhšieho dosahu.

Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj v pondelok zároveň uviedol, že Rusko podniká viacero útokov v blízkosti ukrajinskej obce Robotyne, jedného z mála miest, kde sa Ukrajine počas minuloročnej protiofenzívy podarilo získať späť územie. Ukrajinskí vojaci taktiež informovali, že čelia intenzívnej paľbe postupujúcich ruských síl v južnej časti Záporožskej oblasti.

Zelenskyj tiež odsúdil blokádu poľsko-ukrajinských hraníc poľskými poľnohospodármi a kamionistami.

Situáciu na našej západnej hranici, na hranici s Poľskom, nemožno považovať za normálnu alebo bežnú," povedal Zelenskyj s tým, že "svedčí o každodennej erózii solidarity".

Poľskí poľnohospodári protestujú proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Tvrdia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.

01 - Modified: 2024-05-07 11:41:53 - Feat.: - Title: Ukrajinská SBU odhalila ruských agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského 02 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-07 12:00:12 - Feat.: - Title: Krymský most vypadol, ukázali satelitné snímky. Ukrajina sa musí zamerať na nové ciele, tvrdí odborník 04 - Modified: 2024-05-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 05 - Modified: 2024-05-07 09:00:46 - Feat.: - Title: Rusko chce jadrovými manévrami manipulovať Západ a obmedziť pomoc Ukrajine, hovoria americkí analytici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 01:24