StoryEditor

Šéfovia diplomacií Turecka a Grécka sa zišli v snahe zmiernenia napätia a zlepšenia vzťahov

05.09.2023, 14:29
Autor:
TASRTASR

Stretnutie oboch ministrov sa nesie v priateľskejšom duchu, k čomu prispela aj solidarita Grécka pri februárovom ničivom zemetrasení v Turecku. Rokovať by mali hlavne o znížení napätia medzi Aténami a Ankarou.

Grécky minister zahraničných vecí Jorgos Gerapetritis sa v utorok v Turecku stretol so svojím tureckým náprotivkom Hakanom Fidanom v snahe o zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré sa dlhodobo sporia o námorné hranice, uvádza správa z agentúry AP.

Stretnutie oboch ministrov sa nesie v priateľskejšom duchu, k čomu prispela aj solidarita Grécka pri februárovom ničivom zemetrasení v Turecku, či reakcia Ankary na tragickú vlakovú nehodu v Grécku.

Rokovania mali byť podľa očakávaní zamerané na zníženie napätia medzi Aténami a Ankarou. Turecko zmietané ekonomickými problémami sa tiež snaží zlepšiť často problematické vzťahy so západnými krajinami, všíma si AP.

image

Štáty NATO Grécko a Turecko chcú resetovať vzťahy a preklenúť dlhoročné spory

Utorkové stretnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí nadväzuje na bilaterálne stretnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom na júlovom summite NATO v Litve.

Turecko a Grécko sa dlhodobo sporia o námorné hranice i ložiská zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Ankara nedávno obvinila grécku stranu z rozmiestňovania vojakov na ostrovoch v Egejskom mori, čo považovala za porušenie mierových zmlúv po prvej a druhej svetovej vojne.

Atény na tieto obvinenia uviedli, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 16:57