Armand Lleshi
StoryEditor

Už sa to rysuje. Toto budeme mať v mobiloch na budúci rok

22.10.2016, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz
Zo správ analytikov a únikov informácií sa začína rysovať výbava špičkových smartfónov pre rok 2017.

Niektoré inovácie budú primárne dizajnové, iné by mohli úplne zmeniť trh.

Dva gigabajty? Alebo radšej tri? Zabudnite, budúci rok budú mať špičkové smartfóny toľko operačnej pamäte ako slušný notebook. Štyri gigabajty budú základ, ale prídu aj modely so šiestimi či dokonca ôsmimi gigabajtmi. Preložené pre bežného užívateľa: pamäti bude dosť, viac než dosť.

To isté bude platiť o vnútornom úložisku. Po prvé sa vracajú pamäťové karty a po druhé sa v prípade špičkových modelov stane štandardom 64GB úložisko. Ono je to potrebné, pretože rastie rozlíšenie fotoaparátov, je stále viac multimediálneho obsahu a takých 16 GB je už žalostne málo.

​K výkonu ešte patria procesory. Budúci rok budú ešte silnejšie ako tento rok. Ale to nie je príliš podstatné, výkon je v tomto smere dostatočný už teraz a vlastne aj vlaňajšie špičkové procesory stále bohato postačujú. Celkovo bude výkon smartfónov v budúcom roku extrémny a bude ťažké nájsť aplikácie, ktoré ho využijú na maximum.

Toto bude "in"
Začal to Samsung a budúci rok to bude hlavný dizajnový hit. Reč je o ohnutých displejoch. Iste sa objavia v modeloch niektorých čínskych výrobcov a Samsung pôjde pravdepodobne ešte ďalej a zahne displej nielen na bokoch, ale asi aj na hornej hrane. Ak si to neviete predstaviť, pozrite sa na koncept Sharpu, ten nedávno takto designovaný prototyp ukázal.

Mimochodom, Sharp už niekoľko rokov vie robiť displeje, kde pretekajú rámčeky na troch stranách mobilu. Je to síce len optická ilúzia vystrčeného krycieho skla, ale vyzerá to parádne. Navyše to nie je v Sharpe záležitosť luxusných modelov, majú to aj smartfóny Aquos low-endovej triedy. Je tu jediný problém a tým je reproduktor. Ten je v modeloch Sharpu rezonančný a je skrytý pod displejom. Čo sme ho mohli vyskúšať, tak to nefunguje ideálne, ale to bolo v prípade dva roky starého modelu.

V ideálnom prípade by mohol displej prekrývať celú čelnú stranu mobilu, telefón by tak bol bez rámčekov. Áno, je to primárne dizajnová záležitosť, čo už druhý rok dokazujú zahnuté displeje Samsungov. Avšak pozor, špekuluje sa nad funkciami nového HTC a tam bezrámčekový koncept dáva zmysel aj po užívateľskej stránke. HTC má z mobilu odstrániť všetky tlačidlá a všetko by sa mohlo riešiť pomocou gest. Trebárs nastavenie hlasitosti potiahnutím po hranách displeja. Ani to nie je nič nové, tieto funkcie už má niekoľko prístrojov ZTE a ono to funguje.

A dizajn ešte raz
Medzi primárne dizajnové prvky by sa mohli zaradiť aj flexibilné smartfóny. Respektíve čiastočne flexibilné. Samsung by mal alebo skôr mohol v budúcom roku nejaký taký prístroj predstaviť. Otázkou však je, nakoľko flexibilné budú a nakoľko to bude na niečo dobré. A tým myslíme aj stránku dizajnu.

Flexibilné smartfóny, avšak v poriadne veľkých úvodzovkách, už pred rokmi ukázalo LG. Model Flex šlo mierne narovnať bez toho, aby sa telefón poškodil. Ale mierna flexibilita a jeho zahnutý dizajn neboli tým, čo by hnalo davy zákazníkov do predajní.

A toto by mohla byť bomba
A čo Apple? Budúci iPhone, snáď osmička, by mal byť niečím, čo tu ešte nebolo. Teda skôr musí to byť bomba, pretože tohtoročná sedmička je len druhá úprava už dva roky starej šestky. A tretiu úpravu si už Apple dovoliť nemôže. Nie že by iPhone 7 bol zlý prístroj, ale ruku na srdce, jediná funkcia, ktorá ho robí na trhu viac-menej výnimočným, je absencia slúchadlového konektoru. A to rozhodne nie je nič, čo by si zaslúžil prístroj, ktorého predchodcovia v podstate definovali súčasné smartfóny.

O výbave osmičky sa už dlhšiu dobu čulo špekuluje. Mal by mať podobne ako topmodel Samsungu displej pretekajúci do bokov a možno aj do hornej a spodnej časti. Proste cez celú prednú stranu. Ešte zaujímavejšia je ďalšia špekulácia. Tá hovorí o tom, že Apple tvrdo pracuje na technológii bezdrôtového nabíjania na diaľku. Apple na novom spôsobe nabíjania spolupracuje so spoločnosťou Energous, ktorá už ukázala technológiu WattUp.

Nabíjanie na diaľku, hoci by bolo v praxi obmedzené pravdepodobne na jeden meter od zdroja, by mohla byť funkcia, ktorá by sa zákazníkom páčila. Súčasné smartfóny potrebujú dosť energie, a tak sú často na nabíjačke. Na bezdrôtovej podložke sa s nimi pracuje zle a na "šnúre" vlastne tiež.

Naopak nemožno očakávať, že sa podarí nejako výrazne vylepšiť výdrž. Problémom je kapacita batérií, ktorá je na súčasnom technologickom maxime. Preto výrobcovia vymýšľajú najrôznejšie rýchlonabíjania a podobné funkcie, ktoré tento neduh majú aspoň čiastočne eliminovať.

Lenže keď sa to nepodarí, tak to zničí celý smartfón. Samsung by mohol rozprávať, kauza Note 7 je ešte veľmi čerstvá.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:16