StoryEditor

Uverili robotom a rozžiarili metropoly. Firma Orgeco už tridsať rokov inovuje a prosperuje

26.04.2023, 00:00

Ernest Haris, finalista súťaže Podnikateľ roka 2022 vybudoval v Nových Zámkoch úspešnú firmu, ktorá je strategickým dodávateľom svetových spoločností. Za jeho úspechom sú nové technológie.

Začínal v deväťdesiatych rokoch bez kapitálu, na zelenej lúke, ako obchodný zástupca niekoľkých zahraničných firiem s veľkým obchodným potenciálom. „V podstate od založenia v roku 1993, firma každý rok uzatvárala hospodársky výsledok so ziskom,“ hovorí Ernest Haris, konateľ firmy Orgeco z Nových Zámkov. Ich prvým veľkým obchodným partnerom sa stala francúzska spoločnosť Blachere Illumination, ktorá sa zaoberá slávnostnými svetelnými dekoráciami.  Takmer 70 percent produkcie tejto firmy vyrobia v Nových Zámkoch.

image
HN/Akos Cséplö

Vizionár a inovátor

Manažér a technológ sa najradšej pozerá dopredu. Avšak, keď je už úspešný, pripomína si aj odvážnu cestu, ktorú prešiel. Prvú zásadnú zmenu urobil vo firme v roku 1996 a dovtedy používanú železnú konštrukciu pre svetelné dekorácie nahradil hliníkovou. „Urobili sme hodnotovú analýzu celého procesu a všetkých vstupov, mnohí si mysleli, že je to neefektívne, pretože hliník bol trikrát drahší ako železo. Je však ľahký a nie je náchylný na koróziu, čo bolo obrovským plusom,“ hovorí Ernest Haris. Táto inovácia firmu posunula medzi lídrov vo výrobe svetelných dekorácií v Európe. „Pred uzatvorením kontraktu sme vyrábali 600 kusov dekorácií, a po dohode s Francúzmi  v roku 1997 sme vyrobili už 18-tisíc kusov. Bol to enormný nárast v priebehu jedného roka,“ spomína Ernest Haris. Svetelná výzdoba, vyrobená v Nových Zámkoch rozžiarila veľkomestá ako Londýn, Štrasburg, Viedeň, Paríž, Moskvu a mnohé ďalšie.

Odvaha pre nové technológie

Postupne, v jednotlivých rokoch zavádzali do výrobného procesu nové technológie. Keď v roku 2017 nastal na Slovensku problém s nedostatkom zváračov, zamestnanci začali stupňovať svoje požiadavky. „Naši zvárači si uvedomovali, že sú dôležití a mali požiadavky, ktoré sa mi zdali, z pohľadu našej spoločnosti nesplniteľné. Rozhodli sme sa, že implementujeme do výrobného procesu zvárací robot. A v tom bola tá naša odvaha, že použijeme úplne novú technológiu. Nemali sme žiadne skúsenosti, ale mali sme guráž. Objednali sme zvárací robot a zistili sme, že stroj za jednu smenu nahradí troch až štyroch zváračov. V dielni, medzi zamestnancami nastala úplná zmena, pretože tí, ktorí si mysleli, že bez nich to nejde sa zrazu dostali do úplne opačnej pozície a začali sa obávať o svoju prácu,“ spomína Ernest Haris.

Tlakové nádoby ich „vytlačili“ nahor

Zvárací robot otvoril Orgecu nové možnosti a zákazky. „Na prelome rokov 2018 a 2019 prišla nemecká firma Hamm s novým projektom a zahájili sme výrobu tlakových nádob. Je to veľmi zložitá technológia a je takmer nemožné, aby ručným zváraním dosiahli potrebnú vysokú kvalitu zvarov. „Naozaj musia byť dokonalé, lebo každá nádoba prechádza povinnými tlakovými skúškami. My sme to zvládli a dnes môžem povedať, že vďaka inováciám v krízových rokoch 2019 až 2021 nabrala naša spoločnosť svižnú rozvojovú dynamiku. Nedokážem si ani predstaviť, že by sme preplávali cez to zložité obdobie bez nových technológií,“ hovorí konateľ Orgeco.  “V dvojročnom období 2020 až 2021  nám stúpla produkcia takmer o polovicu a neprijali sme pritom nových ľudí, konštatuje vynaliezavý majiteľ.

Ustavične inovujú

Firmu posunuli dopredu aj ďalšie inovácie. Ernest Haris spomína, ako vyvinuli úplne nový nástroj na výrobu ochranných mriežok pre klimatizačné jednotky. Vymenúva troch významných partnerov, ktorých v súčasnosti majú pre tento produkt. Je to americká firma Parker, spoločnosť Nissens v Dánsku a Hamm z Nemecka. Nahradili tiež drevené nástroje nerezovými a hliníkovými. „Celý náš pracovný proces prebieha v silnom magnetickom poli. Zrejme sme boli prví inovátori v tejto oblasti, keďže moje vedomosti ma priviedli k tomu, že hliník a nerez sú v magnetickom poli rezistentné, a práve preto sa nám tento husársky kúsok podaril, “ vysvetľuje hrdo Ernest Haris.

Napredujú v robotike

Ernest Haris považuje za najdôležitejšie, že sa pustili do procesov s robotmi. „Na Slovensku sme boli medzi prvými, ktorí zaviedli do výroby robot, ktorý brúsi v 3D priestore. Ručné brúsenie je ďalšia enormne náročná technológia pre človeka a robot za smenu nahradí troch až štyroch brúsičov,“ hovorí spokojný majiteľ. Náklady na brúsiaci robot sú približne 300 - tisíc eur, pričom partnerom firmy pri financovaní je Slovenská sporiteľňa. Novozámocké Orgeco nezaskočili ani ceny energií, zazmluvnené dodávky za „predkrízové ceny“ majú do konca roka 2023. Vo februári tohto roka však začali chystať fotovoltickú elektráreň na strechách budov. Tento projekt by mal pokrývať 60 percent spotreby elektrickej energie celej firmy.

Podnikanie ako dobrodružstvo

Podnikanie považuje Ernest Haris za veľké dobrodružstvo. „Je úplne úžasné súťažiť na svetovom trhu, a keď chcete mať úspech, musíte byť v niečom lepší ako konkurencia. Inak to nefunguje. My sme sa niekoľkými dobrými riešeniami počas tridsiatich rokov dopracovali k tomu, že sa rozvíjame,“ zhrnie majiteľ v okamihu, čo s firmou dosiahol.  Podnikateľ musí mať vlastnú filozofiu. „Nie je to tak, že veľkí vyhrávajú nad malými, ale skôr odvážnejší nad odvážnymi, zodpovednejší nad zodpovednými, tvorivejší nad tvorivými, rýchlejší nad rýchlymi a precíznejší nad precíznymi,“ odhaľuje z tej svojej Ernest Haris. A uznáva aj ďalšiu zásadu, že jedna lastovička leto nerobí. „Ak chcete byť úspešní, musíte mať okolo seba tím ľudí, ktorí tvorivo pristupujú ku každodenným výzvam a nájdu riešenia, ktoré sú iné ako má konkurencia.  Lepšie, racionálnejšie a efektívnejšie. Ak k tomu pridáte trpezlivosť a pevnú vôľu, je len otázkou času, kedy sa dopracujete k výsledkom,“ uzatvára Ernest Haris.

Finalista EY Podnikateľ roka

Ernesta Harisa nominovala Slovenská sporiteľňa do súťaže EY Podnikateľ roka 2022, kde sa spomedzi viac ako stovky prihlásených dostal až do finále. Okrem tohto, v marci 2023 získala firma Orgeco  prestížne medzinárodné ocenenie AAA GOLD Excellence spoločnosti Bisnode Slovensko v zastúpení svetovej obchodno-dátovo analytickej spoločnosti Dun & Bradstreet. Dosahujú ho iba spoločnosti s najvyšším hodnotením AAA, čo znamená hodnotenie prestížnej dôveryhodnosti nielen aktuálne, ale aj historicky tri roky po sebe. „Je to pre mňa veľký záväzok a mám ešte veľa vízií. Ak budem zdravý a tím ma bude podporovať, tak vidím v budúcnosti priestor na rozvoj našej spoločnosti,“ prezradil Ernest Haris.

STĹPČEK ODBORŃIKA K TÉME

image

Norbert Hovančák; člen Predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za firemné bankovníctvo a finančné trhy

HN/Pavol Funtal

Norbert Hovančák; člen Predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za firemné bankovníctvo a finančné trhy

Veľmi sa mi páči myšlienka pána Harisa a dovolím si ňou začať môj komentár. „Nie je to tak, že veľkí vyhrávajú nad malými, ale skôr odvážnejší nad odvážnymi, zodpovednejší nad zodpovednými, tvorivejší nad tvorivými, rýchlejší nad rýchlymi a precíznejší nad precíznymi.“ Myslím, že v tej vete je povedané všetko, čo treba, aby ste uspeli v podnikaní. Na začiatku je vždy odvaha vôbec začať. A potom už je to len na vašej precíznosti, kreativite, pracovitosti, ale niekedy aj o odvahe priznať si chybu, že niečo nevyšlo, ako sme si predstavovali a následnej odvahe zmeniť sa. Samozrejme, nemusí to byť len chyba, ktorá vás dostane k zmene.

Možno si hovoríte, prečo píšem toľko o odvahe. Ale ak poznáte prácu Slovenskej sporiteľne tak viete, že sa snažíme ľudí povzbudzovať týmto smerom. To je niekedy problém nás Slovákov, že nám chýba odvaha či sebadôvera preraziť. Ale Slovensko potrebujú podnikateľov a podnikateľky, ktorí veria v budúcnosť. A budúcnosť to sú inovácie a neustála snaha meniť sa či prispôsobiť.

Firma Orgeco sa postupne dostala medzi európskych lídrov vo výrobe svetelných dekorácií. Keď však prišla príležitosť venovať sa aj inej činnosti, pustili sa aj do výroby tlakových nádob, ktoré si vyžadujú precíznu technológiu. A práve to im pomohlo prejsť pandemickými rokmi bez väčších problémov. A ja som veľmi rád, že do týchto inovácií sa púšťajú aj v spolupráci s nami ako bankou. Pretože povedzme si pravdu, odvaha a ochota inovovať sú základ, ale bez financií to ide ťažko. A vždy sme sa snažili, aby Orgeco bola správne a zdravo financovaná firma. Aby sa tak povediac neprehriala. Myslím, že sa nám to darí.

A ako môžete zistiť či je aj vaša firma finančne zdravá? Vieme, že mnohé malé a stredné firmy nemajú na takéto analýzy ľudskú či finančnú kapacitu a aj preto sme spolu s kolegami vytvorili nástroj, vďaka ktorému aj seba môžete vidieť očami banky. Môže vám to pomôcť pri financií a môžete sa aj porovnať s konkurenciou.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Slovenská sporiteľňa.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
21. apríl 2024 13:25