StoryEditor

Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah

31.12.2016, 10:55
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Ak by ste si predstavu o nadnárodnej spoločnosti spravili len podľa výťahových klebiet (kto s kým kedy), tak máte obraz úplnej Sodomy a Gomory. A korporátne krysy by ste obratom považovali za korporátne morčatá.

Faktom ostáva, že by to bol chybný úsudok. Ani náhodou open space neoznačuje miesto extrémne uvoľnených mravov. Na to je predsa koncoročný večierok. Neraz označovaný aj za korporátny Woodstock.

Krvavé kliky

Asi 364 dní v roku pocit slobody a korporáciu v jednej vete nepoužijete. Ak áno, tak to bude dávať asi taký zmysel ako vkusné sandále. No potom príde ten 365. deň – vianočný večierok. A ak ste neskúsený korporátny panic alebo celoživotný lúzer, necháte sa uniesť uvoľnenou atmosférou, zle odhadnutým množstvom jedla a dobre vyrátaným objemom alkoholu.

Inými slovami, pud sebazáchovy vás na chvíľu opustí. Čo je celkom paradoxné, nikde na vás nestriehne viac nástrah ako práve počas tohto večera.

Prvou nástrahou je samotné otupenie korporátnych inštinktov. Predovšetkým sa osobne stretnete s kolegami, ktorých poznáte výlučne z mailovej komunikácie. A to prináša prvý šok. Pretože v niektorých prípadoch ich výzor nekorešponduje s predstavou, akú ste si o nich z e-mailov vytvorili.

Ani si neslintajú na rameno, ani dookola neopakujú jednu nezmyselnú vetu a nechcú potvrdenie, že ste ju počuli. Ba dokonca im z tváre nevyrastajú kly zašpinené krvou neskúsených kolegov.

Neraz to bývajú atraktívni a milí ľudia. No ak si tento dojem z večierka odnesiete, padli ste do pasce. Vaša predstava vás chránila pred ich požiadavkami. Ak ste ju stratili, tak na neviditeľných kloch bude vaša krv. Alebo, v lepšom prípade, oslintané ostane vaše rameno.

CEO a jednorožec

Druhé nebezpečenstvo vianočného večierka tvorí eufória z kultúrneho programu. Na pódiu sa najprv zjaví bytosť z hovorených mýtov a legiend. Generálny riaditeľ či CEO. Celý rok máte väčšiu šancu v práci stretnúť a pokecať si s jednorožcom ako s tou tajuplnou osobou. A teraz stojí pred vami a dokonca bežným korporátnym spolukrysám podáva ruku.

V tom je práve nebezpečenstvo. Ak sa k nemu začnete správať ako k ľudskej bytosti, tak ste medzi kolegami skončili. Skrátka ste za prehnane ambiciózneho. (Existujú aj iné označenia.) Alebo sa v očiach nadriadeného stanete nežiadúcim. Váš manažér okamžite dôjde k záveru, že sa bavíte o ňom.

Tretie nebezpečenstvo predstavujú sestry z rádu veľkého srdca koporátneho. Teda manažérky, ktoré rodinu nahradili korporáciou. A práve vianočný večierok predstavuje jedinú príležitosť, ako z tvrdého údelu uniknúť a nahliadnuť do života bežných žien.

Práve tie pasú po hocikom, ktorý je dostatočne uvoľnený, aby padol do ich osídiel. Prirodzene, ak sa to stane, cena je vysoká. Ak máte šťastie a neprebudíte sa priviazaný k radiátoru. Hneď ako sa pokúsite vycúvať, čaká vás pravé openspaceové peklo. No čo už, nemôžu byť každý deň Vianoce.  

01 - Modified: 2023-12-13 13:18:34 - Feat.: - Title: Chcete vynechať vianočný večierok? Podľa vedcov pokojne môžete 02 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 03 - Modified: 2022-12-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako prežiť vianočný večierok bez ujmy na pleti? Držte sa týchto zásad a prehýrenú noc na vás nikto neuvidí 04 - Modified: 2022-11-30 19:43:11 - Feat.: - Title: Blížia sa vianočné večierky a vy neviete, čo na seba? Vďaka týmto tipom nezažijete faux pas, ale zažiarite 05 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:52