StoryEditor

Jedna stupídna otázka, ktorá vám s istotou ukáže, že pracujete v korporácii

01.12.2016, 15:19
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Nadnárodné spoločnosti na jednej strane prostoduchých ľudí lákajú a na strane druhej ich vytvárajú. Nič to nedokazuje lepšie ako rozhovor s korporátnou krysou. Normálny jazyk totiž dlhodobým pobytom v open spacei zdegeneruje do nezmyselných slovíčok ako konfirmnúť míting (potvrdiť účasť na porade.)

A čo je ešte horšie. Komunikácia s kolegami navyše degraduje do opakovania tých istých viet. Napríklad do stupídnej otázky: Teraz sa chodí do práce?

Červené krížiky

Ako zistiť, že ste zamestnaný v korporácii. Stačí si spraviť malý test. Prichádzajte týždeň do práce o päť minút neskôr, ako zvyknete. A vždy, keď započujete vetu: „Teraz sa chodí do práce?“, spravte fixkou červený krížik na zemi.

Áno, budete trochu za idiota. A to i na korporátne pomery. No výsledok za to stojí. Ak pracujete v skutočnej nadnárodnej spoločnosti, tak po týždni už nebudete vedieť spraviť krok bez toho, aby ste aspoň na jeden krížik nestúpili.

Dobre, v prípade, že ste optimista, tak si úkaz dokážete vysvetliť jednoducho. Skrátka pracujete obklopený stádom imbecilov, ktorí nedokážu nič iné, len neustále opakovať tie isté vety.

Lenže problém je komplexnejší. Ani zmenou zamestnania sa záplavy červených krížikov na dlážke nezbavíte. Na Slovensku totiž neexistuje nadnárodná spoločnosť alebo aspoň väčšia firma, kde by táto prostoduchá otázka nezaznela aspoň stokrát. Každý pracovný deň. V čase od ôsmej do desiatej.

Zbytočne významný

Príčin môže byť viacero. Samozrejme, neprimerane vysoký výskyt imbecilov nikdy nie je možné vylúčiť. Naopak, s tým treba vždy rátať. Nakoniec až vás uvidia kresliť krížiky na dlážku, nebudete jediný, kto si to o vás v korporácii pomyslí.

Lenže otázkou „Teraz sa chodí do práce?“ vás môžu potešiť aj ľudia, o ktorých viete, že sa v minulosti honosili priemerne vysokou inteligenciou. Takže, kde sa stala chyba? Prečo to opakujú?

Odpoveď je jednoduchá. V každej korporácii skôr či neskôr pochopíte, že ani vy ani ostatní v podstate nič nerobíte. Preposielate si maily, ktoré strácajú reálny zmysel. Pripravujete reporty, ktoré nikoho nezaujímajú. A trávite tak čas všetkým možným, len aby vám nikto nedokázal, že v podstate nič nerobíte. A čím viac predstierate svoj význam pre chod korporácie, tým viac vás to zvádza k jednej veci. Aby ste ostatných obvinili z toho, že robia to isté čo vy – nič.

A najlepší spôsob je, zažartovať si vtipnou otázkou. Teraz sa chodí do práce? A pritom vy tam už musíte byť. A keď kolegovia odchádzajú, rovnako im treba pripomenúť, že vy tam ešte ostávate. Na to však slúži veta: „Ty máš pol dňa dovolenky?“ Pozor, je dôležité poradie nepomýliť.

01 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 02 - Modified: 2016-12-21 17:26:16 - Feat.: - Title: Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať 03 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci? 04 - Modified: 2016-12-07 17:04:58 - Feat.: - Title: Takto v korporácii trestajú zamestnancov. Ide o udalosť, ktorú pozná každý 05 - Modified: 2016-11-20 09:32:07 - Feat.: - Title: Stretol ich už každý. Tieto dva typy kolegov vás dostanú na psychiatriu
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 15:11