StoryEditor

Toto sú najotravnejší ľudia vo firme. Neexistuje možnosť, ako sa im vyhnúť

13.08.2016, 00:00
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Laboratórne myšky v korporácii si môžete triediť podľa širokého množstva ukazovateľov. Nakoniec aj táto rubrika z toho žije. Od ich schopnosti recitovať hodnoty korporácie (takzvaný korpo-rating) až po schopnosť sa rozplakať, ak nefunguje mail. (Takzvaný „práca je môj život“ rating, prípadne podľa inej literatúry „bezo mňa firma ľahne popolom“ rating). Špeciálnu kapitolu predstavujú firemné toalety.

Pisoár small talk
Ak ste v minulosti sledovali dokumentárny film z právnického prostredia s názvom Ally MacBealová, tušíte, že toalety hrajú v živote firiem významnú úlohu. No treba podotknúť, že americká realita sa s korporátne-slovenskou rozchádza. Napriek tomu sa o svojich kolegoch dozviete možno najviac podľa toho, ako pristupujú k toaletám. (Upozornenie pre čitateľa – článok je braný len z mužského hľadiska, keďže autor sa na ženských toaletách, obzvlášť počas pracovného času, nevyskytuje.)

Asi najotravnejším typom kolegov na toalete sú pisoároví rečníci. Teda obzvlášť spoločenskí kolegovia, ktorým zvyčajne nerobí problém venovať pozornosť dvom aktivitám. Ak niekto ďalší pristúpi k pisoáru, prípadne už pri pisoári je, okamžite začnú rozprávať. Ideálne o práci, o kolegoch, o víkende. Ide o špecifický small talk (rozhovor o ničom). Od bežného sa líši presne vymedzeným časom (u dospelého muža má mechúr objem asi 450 mililitrov), minimálnou gestikuláciou a žiadnym očným kontaktom. Problém pri pisoárových rečníkoch nastáva, ak reálne nedokážu robiť dve veci plnohodnotne.

Mítingári a intimisti
Ďalší typ je zriedkavejší. WC mítingári. Ide o zdanlivo zaneprázdnených manažérov, ktorí si v kabínkach riešia nestihnuté pracovné telefonáty. Trpia zaujímavou ilúziou, že ak sú medzi štyrmi stenami, sú sami. Sused odvedľa sa tak dozvie mnoho zaujímavých vecí. WC mítingárov možno využívať aj ako zaujímavý hudobný nástroj. Druhej strane telefonátu totiž nezdôrazňujú, v akej situácii sa pri hovore nachádzajú. Ak ste teda vo vedľajšej kabínke, splachujte v asi minútových intervaloch. WC mítingár automaticky bude zvyšovať hlas, aby usvedčujúci zvuk prehlušil. Ak ste zdatný hudobník, nič vám nebráni behať medzi dvomi kabínkami.

Najrozšírenejšími účastníkmi toaliet sú takzvaní intimisti. Z pochopiteľných dôvodov nepovažujú WC za príležitosť pokecať si, či vybaviť si pracovné veci. Svoju prítomnosť na toalete taja, striehnu na moment, keď tam nikto nie je. Majú jasný prehľad, ktoré toalety v budove sú ako vyťažené. Ich úhlavným nepriateľom sú najmä pisoároví rečníci. V patologických prípadoch sa intimistom nepodarí si dopriať plnohodnotnú látkovú výmenu. Naopak, s mítingármi sa znášajú celkom dobre.

01 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 02 - Modified: 2016-12-21 17:26:16 - Feat.: - Title: Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať 03 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci? 04 - Modified: 2016-12-07 17:04:58 - Feat.: - Title: Takto v korporácii trestajú zamestnancov. Ide o udalosť, ktorú pozná každý 05 - Modified: 2016-12-01 14:20:10 - Feat.: - Title: Jedna stupídna otázka, ktorá vám s istotou ukáže, že pracujete v korporácii
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:27