StockExpert
StoryEditor

Úchylné školenie, ktoré poznáte všetci. No korporácia z neho spraví úplnú absurditu

28.07.2016, 09:40
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

V korporácii objavíte svet zbytočných školení. Je však jedno unikátne. Bezpečnosť ochrany a zdravia pri práci. Spája do celku hneď dva úchylné vesmíry. Štátom prikázanú povinnosť vychádzajúcu z úplného nepochopenia reality v súkromnom sektore. A vyšinutosť nadnárodnej spoločnosti, ktorá je schopná už aj tak zaťažujúcu zbytočnosť ešte viac skomplikovať.

Product placement

Typické BOZP sa pozná jednoducho. Na pracovisku sa v presne určených časových intervaloch zjavuje tetuška v kostýmčeku, aby porozprávala dva typy informácií. Prvý typ obsahuje všetko, čo vie každý normálny človek. Ak vidíte požiar, zvolajte „horí“. Zavolajte požiarnikov. Prípadne nezapaľujte sviečky na parapete, pretože sa môže chytiť. Nikto nespochybňuje význam týchto informácií. Aj vďaka ich opakovaniu počas požiaru dnes len málokto kričí „hurá“. A s informáciou o ohni volá na vrátnicu zoo.

Druhý typ informácií síce nie je notoricky známy, ale spravidla ešte viac zbytočný. Napríklad rozdelenie požiarnych prístrojov podľa hasiacej látky. Áno, horiaci parapet poskytuje dostatok svetla na hĺbkové štúdium opisu na prístroji. Na druhej strane len málokto sa vyberie hľadať vhodnejší typ na iné poschodie, prípadne do susednej budovy.
Poslednou skupinou informácií sú vlastné životné skúsenosti BOZP-lady. Ako výrobný stroj zmrzačil človeka, ako zhorel zamestnanec, či nefalšovaný product placement – ako v IKEA ujsť pred ohňom. (Tie správne šípky nie sú na zemi!)

Radšej uhorieť

Na BOZP je len jedna výhoda. V tej či onej podobe ho musí absolvovať väčšina zamestnancov na Slovensku. Štátnu správu nevynímajúc. Lenže to by tu nemohli byť korporácie, ktoré i takú formálnu udalosť dokážu dotiahnuť do úplnej absurdity.

Predovšetkým centrum propagandy (personálne oddelenie) je schopné k školeniu zvolať desiatky mítingov. Na nich sa stanovia ciele a hľadá sa spôsob, ako aj to hlúpe BOZP zaradiť do širokej rodiny korporátnych školení. Aby sa zvýšilo číslo v tabuľke s názvom rozvoj zamestnanca.

Zároveň, keďže personalistky čoraz viac prichádzajú na chuť animovaným infantilným infografikám, dokážu už aj tak nepríjemnú formalitu okoreniť ďalším online školením, ktoré musia absolvovať všetci.

A keďže spravidla z každého oddelenia to poctivo vypracuje jeden človek, zapíše si odpovede a poskytne ostatným, tak už je to absolútne nezmyselná strata energie. Druhý spôsob, akým korporácie dokážu skomplikovať i BOZP, je mentálne nastavenie korporátnych zamestnancov.

Manažéri zvyknutí na mítingy, kde povinne musí každý niečo povedať, dokážu zbytočnými postrehmi znechutiť i BOZP-Lady. Preto sa ani netreba čudovať, ak raz niekto podpáli open space aj so sebou. Bude sa mu to zdať príjemnejšie ako sa zúčastniť na ďalšom školení o bezpečnosti ochrany a zdravia pri práci.

01 - Modified: 2024-04-03 09:07:58 - Feat.: - Title: Nulová úrazovosť aj vyššia pripravenosť na zdravotnícke krízy. Vláda schválila aktualizovanú stratégiu BOZP 02 - Modified: 2023-07-16 17:25:36 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky bojujú s extrémnymi teplotami. Niektoré sú nútené improvizovať 03 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 04 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 05 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:51