StoryEditor

Krysa korporátna: Spätná väzba je niečo ako verejné vyšetrenie prostaty

22.07.2016, 13:49
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Decentne na začiatok. Dostať feedback v nadnárodnej spoločnosti vyvoláva rovnaké pocity ako preventívna návšteva zubára. Alebo trochu škaredší úvod. Spätná väzba je v korporácii asi taká obľúbená, ako verejné vyšetrenie prostaty. Na jednej strane každý tvrdí, aké je dôležité, no nikto ho dvakrát nevyhľadáva.

Legenda o konštruktivite
Dostávať feedback len veľmi ťažko zapíšu do zoznamu návykových látok. Samozrejme, s výnimkou pár jedincov, ktorí preferujú latexové pyžamo. Tí však žobranie o spätnú väzbu považujú skôr za relaxačnú aktivitu na večer. Lenže namiesto feedbacku používajú „bi ma, bi ma“.

Pre zvyšných 99 percent obetí korporácie dostávať spätnú väzbu predstavuje skôr nepríjemnú udalosť, ktorá s relaxom nemá veľa spoločného. Konštruktívna spätná väzba v nadnárodnej spoločnosti je mýtus. A súvislosť medzi feedbackom a samotným objektom hodnotenia sa ešte nepodarilo vedecky preukázať.
Feedback častejšie predstavuje vítanú príležitosť vybaviť si účty s hodnoteným, vyzdvihnúť vlastné schopnosti alebo sa len tak pobaviť na úkor nešťastníka v zraniteľnej pozícii.

Dostať na feedback
Odovzdávanie spätnej väzby má svoju pevnú formu a zvyklosti. Na začiatok prichádza pozitívna veta, na ktorú nadväzuje slovíčko ale. Určite treba oceniť nasadenie, ale výsledok nesplnil očakávanie. Materiál musel dať veľa práce, ale nespĺňa aktuálne potreby.

Vytýkanie z osobných dôvodov musí byť informačne zahmlené, neuchopiteľné alebo vyslovene irelevantné. V prípade konkrétnych námietok feedbackovaná strana má šancu sa obhájiť, prípadne vyhovoriť sa na iné oddelenie. Ak však vôbec netuší, čo sa mu vytýka a nechce byť za idiota, tak radšej nereaguje. Nikto nechce verejné vyšetrenie svojich chúlostivých partií zbytočne naťahovať.

Dať na feedback
Ak dostávať feedback tvrdé drogy nevytlačí, tak dávať feedback je pre mnohých korporátne ópium. Nie je nič opojnejšie, ako sedieť nad cudzím materiálom a ohurovať obecenstvo svojou bystrosťou pri kritizovaní.
Feedbackovať tak uvoľňuje napätie spôsobené rannými zápchami na cestách, zlými stravovacími návykmi alebo hádkou s manželkou. Predstavuje úplný balzam na dušu, ak v pozícii feedbackovaného je človek, ktorý pred časom dával spätnú väzbu a nasadil si obzvlášť tvrdé rukavice.

Proti feedbacku sa, samozrejme, možno brániť. Ale budovať obranu trvá dlho. Najťažšou cestou je vybudovať si povesť nespornej autority. Teda vami predložené materiály nikto nečíta, ale každý chváli. Lenže to trvá veľmi dlho a stojí veľa námahy. Jednoduchšie je feedbacku zamedziť inou cestou. Vyzuť sa z každej úlohy a až ju niekto spraví, dať mu spätnú väzbu.

01 - Modified: 2016-12-31 11:22:14 - Feat.: - Title: Toto je jediný deň v roku, keď je v práci uvoľnená atmosféra. Nikde nestriehne viac nástrah 02 - Modified: 2016-12-21 17:26:16 - Feat.: - Title: Toto je najnudnejšia vec, ktorú denne musí každý v práci absolvovať 03 - Modified: 2016-12-14 22:07:35 - Feat.: - Title: Budete sa chcieť obesiť. Viete, ktorý je najhorší deň v práci? 04 - Modified: 2016-12-07 17:04:58 - Feat.: - Title: Takto v korporácii trestajú zamestnancov. Ide o udalosť, ktorú pozná každý 05 - Modified: 2016-12-01 14:20:10 - Feat.: - Title: Jedna stupídna otázka, ktorá vám s istotou ukáže, že pracujete v korporácii
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:32