StoryEditor

V korporácii sú dva typy fackovacích panákov. Nájdete sa v nich?

07.07.2016, 19:05
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Možno vás to prekvapí, ale aj v korporáciách sú ľudia, ktorých kľúčovou úlohou je nechať sa fackovať. Spravidla ide o jedincov, ktorí si za to môžu sami. Buď nerešpektujú pravidlá cesty menšieho odporu, alebo naopak, ich fackovanie je výsledkom cesty menšieho odporu. Hrajú tak významnú, aj keď nedocenenú úlohu v každej korporácii. 

Cesta menšieho odporu

Jedno zo základných pravidiel úspechu v nadnárodnej firme? Spokojne si hopsať po chodníčku menom cesta menšieho odporu. Práve okolo nej rastú kvetinky uznania, a predovšetkým – neležia tu žiadne prekážky. Navrhovať stokrát navrhnuté a čo je dôležitejšie, stokrát schválené, je tak veľmi návykové. Asi preto mnohé firmy dynamikou konkurujú zvetrávaniu druhohôr. A je to tak správne. Pretože ak sa raz schváli absolútna hlúposť, tak sa bude schvaľovať ešte dlhé roky. Aj v čase, keď každý bude vedieť, že nápad je v lepšom prípade strata času, v horšom úplná katastrofa.

Prečo? Lebo korporácia. Alebo presnejšie. Ak už raz vedenie v Indii schválilo deň havajských košieľ v decembri, tak ani omrzliny zamestnancov na Slovensku nedonútia korporáciu priznať omyl. Každý, kto chce v nadnárodnej spoločnosti dosiahnuť kariéru, pravidlo menšieho odporu pozná, rešpektuje a riadi sa podľa neho. Alebo je idiot. Teda tvor, ktorý trpí dojmom, že korporácia robí všetko pre zákazníka a zamestnanca. Ak je dvojnásobný idiot, svojím názorom sa netají na poradách. A tým sa stáva balvanom na ceste menšieho odporu. A je len jediný spôsob, ako ho odnaučiť načúvať rozumu. Prefackať. 

Cesta menšieho odporu 2

Druhým a zaslúženejším typom fackovacích panákov sú takzvané teflónové hromozvody. Predstavujú totiž vodiče pre osobnú, emotívnu alebo pracovnú frustráciu svojich nadriadených. A tým pomáhajú celému oddeleniu viac ako ktokoľvek iný. Ide o ťažké poslanie. Aby ste boli skutočne dobrý fackovací panák, potrebujete buď konskú dávku trpezlivosti, neuveriteľné množstvo tolerancie, alebo – v ideálnom prípade – disponujete chápavosťou automatu na parkovanie. Len vďaka týmto vlastnostiam sa fackovanie z iracionálnych dôvodov po vás zvezie ako po teflóne, nadriadený sa vyventiluje a vaši kolegovia majú krajší pracovný deň.

Paradoxne i pri hromozvodoch má svoje slovo aj cesta menšieho odporu. Pretože každý nadriadený si prirodzene vyberá za obeť človeka, ktorý pôsobí najviac pokojne. Fackovanie teda prijíma bez zbytočných divadiel. Takže ak ho aj naštve niekto napravo s tendenciou protirečiť, otočí sa na podriadeného naľavo, ktorý prefackanie znesie bez problémov. A to, že s dôvodom frustrácie nemá nič spoločné, nehrá úlohu. Prečo? Lebo korporácia. Presnejšie, fackovať sa musí.

01 - Modified: 2022-04-01 08:53:48 - Feat.: - Title: Matovič obhajuje násilie na Oscaroch. V minulosti sám dostal za urážky facku 02 - Modified: 2022-03-30 12:13:58 - Feat.: - Title: Bizarná otázka priniesla ešte bizarnejšiu odpoveď. Áno, po silnej facke môžeš skutočne zomrieť 03 - Modified: 2022-03-29 09:43:27 - Feat.: - Title: Will Smith sa za facku ospravedlnil. Akadémia ju však prešetruje 04 - Modified: 2021-10-23 16:09:27 - Feat.: - Title: Iránsky guvernér dostal pri inaugurácii facku. O zámere útočníka sa diskutuje 05 - Modified: 2017-01-09 09:28:35 - Feat.: - Title: Osuský nemá problém. Facka Vaskému nie je výtržníctvom, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:02