Trenčiansky hradFlickr/Marian Hubinsky
StoryEditor

Trenčín láka investorov z Ázie. Má to však problém: Trenčanov

15.04.2016, 17:20
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

Čínsky investor so zmyslom pre slovenský jazyk (veľa ich nebude) by Trenčín stopercentne neobišiel. Lokalita má svoje úskalia. Napríklad Trenčanov. Napriek tomu si mesto záujem z ďalekej Ázie zaslúži. Hneď z dvoch dôvodov. Prvý. Čína je už súčasťou názvu Tren-čína. Meno údajne vzniklo spojením slov Trend a Čína. Aspoň to tvrdia renomovaní znalci miestnych pomerov a mentality lokálneho obyvateľstva.

Druhý dôvod nie je o slovíčkarení. Tradiční čínski chovatelia zlatých rybičiek musia oceniť, že lokalita je bohatá na vodné plochy. Nájdu tu rieku, potoky a vyskytuje sa tu i rybníček. Zrátané a podčiarknuté. Prepojenie západoslovenského mesta a Čínskej ľudovej republiky je vec, o ktorú sa treba pri-činiť.

Pričiniť sa

Aj samotné spojenie „pri-činiť sa“ stojí za pozornosť. Najviac o tom vie Tibet. Krajina, na ktorú sme na Slovensku tak trocha zabudli. Práve Tibet bol pri-činený viac ako chcel. A pripomenul si to i pred ôsmimi rokmi. Na spomienkovom podujatí pripojenia Tibetu k Číne u-čini-la dojem predovšetkým ľudová armáda. Povstanie Tibeťanov utopila v červenej farbe.

Napriek tomu podľa slovenského jazyka raj a Čína idú dokopy. Podobne ako myš a lienka. Alebo v čínskom jazyku socializmus a demokracia. (Číno-rodá kombinácia.)

S vlastným jazykom (sloven-Čina) sa netreba škriepiť. Tak zostaňme pri tom, že Čína môže byť raj. Otázne je, ako by to s ľudstvom dopadlo, ak by Adam a Eva po vyhnaní prísne dodržiavali politiku jedného dieťaťa.

Začína

(Ak tento odstavec chcete čítať s porozumením, bez printového vydania HN magazínu, to bude ťažké.) Čína je v každom rohu írečitej slovenčiny. Len v slove írečitosť dominujú Íri. Ani HN magazín nie je výnimkou. Rubrikou s názvom posledné slovo týždňa sa končí. Prelistujte si ho opäť na začiatok. Kto svojím úvodníkom časopis za-čína. Náhoda? Určite áno.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:43