ManažérFlickr/Robert Couse-Baker
StoryEditor

Vysoký plat a celý deň veget? Senior manažér je najzbytočnejší človek vo firme

11.04.2016, 13:42
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Senior manažér je slepá vetva evolúcie. Niečo medzi rastlinou a kameňom. Živá bytosť, ktorá celý deň vegetuje, no kyslík netvorí. Len odčerpáva. Vzniká počas nekonečných mítingov, keď naberá všetky schopnosti potrebné pre pohodlný dôchodok na útraty nadnárodnej korporácie. A talent či odbornosť nie sú podmienkou. Skôr naopak.

Prvý znak

Ako spoznať senior manažéra? Znak prvý. Sám od seba nikdy s ničím nepríde. No neustále striehne, kedy niekto na stôl položí konkrétny návrh alebo riešenie. Vtedy spustí zdĺhavý monológ, prečo to takto nejde. Čerpá zo slušnej zásoby bullshitov nazbieraných na HR školeniach. Návrh sa vymyká nastaveným cieľom, hodnotám, misii, filozofii korporácie, tabuľkám… Platia aj výnimky. Ak chcete skutočne pretlačiť nejaký nápad, zostáva vám jediná šanca. Porozprávať sa so senior manažérom pred mítingom a následne sa zmieriť s tým, že si riešenie privlastní. Respektíve podá ho tak, aby všetko vyznievalo, že nad ním strávil pomaly mesiac. A bude o tom hovoriť ešte roky. A zopakuje všetky bullshity naučené na školeniach centra propagandy. (Misia, hodnoty, ciele…)

Druhý a tretí znak

Druhým znakom senior manažéra je snaha ťahať so sebou svojich podriadených (juniorov) na všetky vnútrofiremné mítingy. Pretože aj ten najzdatnejší senior manažér sa môže dostať do situácie, keď niečo musí spraviť. Vtedy je poruke podriadený, ktorý dostane jasnú inštrukciu, ako úlohu zrealizovať. „Tiež si bol na mítingu.“ Ak ide o nudnú povinnosť, napríklad spraviť report, senior manažér týmto stratil o tému záujem. Ak ide o návrh riešenia, vtedy sa prepína do svojej mítingovej fázy. Nechá si predložiť návrh, vysvetlí všetky dôvody a prekážky, prečo je návrh nepoužiteľný. Ak už horí termín, posledný návrh riešenia kozmeticky upraví a odošle ako vlastnú prácu.

Prax považovať všetko za svoj výkon sa podpisuje aj na treťom znaku skutočného senior manažéra. Na jazykovom prejave. Budúci čas vyjadruje zásadne s množným číslom. „Spravíme to.“ Minulý čas už dáva do jednotného. „Spravil som to.“

Sedem rozdielov

V korporáciách sa medzi junior manažérmi hráva malebná hra – nájdi sedem rozdielov. Ak si šéf jedného oddelenia drzo vyžiada prácu od svojho náprotivku z inej sekcie, je jasné, že ich podriadení majú o povinnosť postarané. Jeden z nich to vyrába, druhý kontroluje. Hra spočíva v tom, že mail, ktorý realizujúci junior pošle svojmu seniorovi, obratom prepošle aj juniorovi, ktorý to má skontrolovať. Tomu do mailu príde aj komunikácia oboch senior manažérov. A teda môže porovnať, akú prácu na úlohe vykonali. Hľadať sedem rozdielov. V dejinách nadnárodných spoločností sa ešte nestal prípad, keď by sa našli. 

01 - Modified: 2020-04-04 20:34:23 - Feat.: - Title: Chcete byť ešte lepším šéfom? Nájdite si vhodný kurz 02 - Modified: 2019-10-24 19:07:10 - Feat.: - Title: Prevažuje vzdelanie alebo skúsenosti? Headhunter prezradil, ako vyberá ľudí a za čo sa najviac platí 03 - Modified: 2018-04-08 11:58:27 - Feat.: - Title: Do čoho sa oplatí investovať? Pozrite sa, čo prezradili generálni riaditelia firiem 04 - Modified: 2017-07-26 08:24:32 - Feat.: - Title: Zadržaný manažér Volkswagenu v kauze emisií plánuje priznať vinu 05 - Modified: 2017-07-25 12:59:35 - Feat.: - Title: BMW prišlo o ďalšieho kľúčového manažéra. Mieri do Faraday Future
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:10