StoryEditor

„Máš poldeň dovolenky?“ Najčastejšia otázka firemného idiota

04.04.2016, 12:56
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si ďalšie pokračovanie rubriky HN magazínu Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Čas v korporácii je niečo ako imaginárny priateľ. Kto ho skutočne má, predstiera, že ho nemá. A kto ním nedisponuje, tak to všade vytrubuje. Byť permanentne busy (zaneprázdnený) je totiž korporátne.

A je množstvo nástrojov, ako svoje pracovné zaneprázdnenie, vlastnú dôležitosť, dávať najavo. Cez vyfarbovanie políčok vo svojom outlookovom kalendári, okázalým spúšťaním mobilných aplikácií v štýle pomodoro alebo neustálym fňukaním nad množstvom práce.

Poldeň dovolenky
Najklišéovitejšia veta (nielen) v nadnárodnej spoločnosti sa zmestí do štyroch slov. „Ty máš poldeň dovolenky?“ Ako si vetu preložiť do jazyka, ktorému rozumie človek s pevným duševným zdravím a normálnym osobným životom? Poruke je viacero možností. Prvá, najjednoduchšia.

„To ideš tak skoro domov?“ Druhý, o čosi rozšírenejší preklad vyznieva: „Ideš domov a ja mám ešte kopec roboty.“ Ale najpravdivejší význam otázky je pozoruhodne dlhý. „Som úplne otravná hnida, ktorá sa odbavuje opakovaním jednej vety každý deň, po celý svoj život. Pretože si pripadám dôležitý a navyše vtipný.“

Na klišé otázku možno reagovať dvoma spôsobmi. Ak ste človek s dobrým srdcom, zohľadníte mentálny handicap pýtajúceho sa kolegu a zdvorilo sa zasmejete. Alebo ste bezcitný a odpoveďou ho prefackáte. „Ja prácu s prehľadom stíham. Nebolo by pre teba lepšie nechať sa preradiť na jednoduchšiu pozíciu?“

Farbičky a hodiny
„Máš poldeň dovolenky“ je však najprimitívnejší spôsob, ako dávať najavo svoju zaneprázdnenosť. Skutočný profesionál využíva rafinovanejšie metódy a hlavne všetky dostupné technológie.

Napríklad svoj outlookový kalendár. Ten automaticky sprístupní všetkým, aj vrátnikovi bez počítača. Len aby jeho busy bolo vecou verejnou. Každú jednu hodinu od 8.00 hod. do minimálne 18.00 hod. si vyfarbí a popíše nič nehovoriacimi pojmami.

Prípadne vyslovenými hlúposťami. Od slov ako complience meeting cez biznis overview až po time manažment. Minimálne ten time manažment je aspoň pravdivý. Začarbať si každú hodinu pracovného dňa v kalendári nezmyslami nejaký čas denne zaberie.

One to one
Najnebezpečnejšia situácia nastáva, ak chce busy manažér k svojmu busy získať aj svedkov. Teda mítingy si nevymýšľa, ale vyrába. Ak má poruke dostatok kolegov, tak dokáže zabiť pracovný deň nielen sebe, ale do časového hrobu stiahnuť aj ostatných.

Vtedy sa v omaľovanke menom kalendár zjavuje pojem one to one i s menom vybranej obete/obetí.

Do mítingovky si postupne povoláva svojich podriadených alebo rovnocenných kolegov z iných oddelení, aby nechápali, čo od nich vlastne chce. Témy mítingov sú nastavené buď absolútne všeobecne alebo tak, aby druhá strana strávila aspoň dve hodiny prípravou podkladov.

Ak absolvujete dva one to one v jednom dni, tak bez ohľadu na to, či ste človek s dobrým srdcom, by sa vás nikto nemal pri odchode spýtať, či máte poldeň dovolenky. Odpoveď by len tak fľasla. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:25