Porada. Snímka: Flickr/Deb Nystrom
StoryEditor

Ako si nespokojný osobný život môžte ventilovať na poradách

26.02.2016, 17:19
Autor:
corpoRATcorpoRAT
Prečítajte si pravidelnú rubriku Môj život v korporácii alebo Príručný slovník krysy korporátnej.

Za ideálnych podmienok pôsobenie v korporácii predstavuje výmenný obchod. Svoj život síce premrhávate, ale za pravidelný príjem. A ten viete premrhať ešte príjemnejšie. Svet je v rovnováhe. Toľko k ideálu, ktorý by viedol k spokojnosti či aspoň rezignácii alebo akceptovateľnej miere alkoholizmu. Keď sa v open space premnožia vyrovnaní zamestnanci, nadnárodná spoločnosť sa dokáže brániť. Zrodí sa škrtič korporátny. Ten posunie svet opäť do zabehnutých koľají. Akokoľvek centrum propagandy – personálne oddelenie – tvrdí opak. 

Psychomutanti

Škrtič korporátny sa nerodí prirodzenou biologickou cestou. Vzniká mutáciou. Krížením určitých psychologických predpokladov, neuspokojivého osobného a intímneho života a nakoniec dlhoročným pôsobením na manažérskej pozícii. Jeho prirodzené prostredie tvorí menšia mítingová miestnosť. V najlepšom prípade s vydýchaným vzduchom a osadenstvom tvoreným výlučne podriadenými. Najlepšie načasovanie je skoro ráno, v čase, keď ostatní idú na obed alebo v hodine odchodu, keď obete plánujú ísť domov. Škrtič totiž svoju korisť obľubuje hladnú, unavenú a znechutenú. Zvyšuje to pôžitok dravca. Len čo má svoje obete sústredené za ideálnych podmienok na správnom mieste, začne. Škrtenie začína zdĺhavým úvodom bez zásadných informácií. Nejde o egocentrické tliachanie. Počas tejto fázy si dravec vyberá poradie obetí. Prví sú spravidla tí, ktorí pozreli do mobilu. Alebo dokonca potlačili pud sebazáchovy a začali si ťukať do notebooku. Následne sa spustí dusenie.

Legendy o úniku

Overeným spôsobom je nečakané hĺbkové skúmanie zverených projektov. V tomto prípade si škrtič korporátny začne pýtať takzvané detaily. Teda v podstate zbytočne zisťuje najpodružnejšie informácie o veciach, ktoré bežný smrteľník uchováva v e-maile. Čím viac sa obeť snaží z detailných otázok vykrútiť, tým pevnejšie sa slučka na jeho hrdle zaťahuje. Až pokým nesklopí hlavu a nenastane dusivé ticho. Práve tým sa škrtič živí, sýti a žije. Keď skončí hody na bezradnom tichu, povie niečo o sklamaní, o potrebe lepšej prípravy, strate dôvery. A vyberie si ďalšiu obeť, ktorá je už paralyzovaná osudom kolegu. Teda polovicu námahy si možno ušetriť. 

V dejinách korporácií síce boli zaznamenané prípady, keď sa obeť vyšmykla blafovaním alebo hlbokými vedomosťami. No, úprimne, spravidla ide skôr o legendy. Prípady úspešného odrazenia útoku škrtiča korporátneho sú vzácne. Možno ešte zriedkavejšie ako open space plný spokojných, vyrovnaných zamestnancov alebo aspoň alkoholikov.

01 - Modified: 2023-01-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 02 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 03 - Modified: 2021-12-27 10:15:57 - Feat.: - Title: Unikátny ostrov ničia potkany, na ich vyhubenie minuli milióny a použili 40 ton jedu. Hlodavce sú späť 04 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 05 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa?
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 15:38