StoryEditor

Rande podľa zákonníka práce? Vyjasnite si, či pôjde o vzťah na dobu neurčitú

29.01.2016, 13:54
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

Neexistuje tak významovo zaujímavé slovíčko, ako slovo vzťah. Možno denne nachádzať vzťah, súvislosť medzi čímkoľvek. (Vzácny dar pre konšpirátorov.) Máme vzácnu príležitosť vytvárať si vzťah, puto viac-menej ku komukoľvek. (Dokonca aj ku konšpirátorom.) No najromantickejší význam slova vzťah vzniká až po priradení prívlastku pracovnoprávny.

Intímne vzťahy

Práve vzťah pracovnoprávny „postráda“ nejasnosti ostatných významov. Vzťah, puto medzi zamestnancom a zamestnávateľom je posvätené legislatívou takou prepracovanou a všeobjímajúcou, že by stálo za pokus ju využívať i v ostatných vzťahoch. Obzvlášť v intímnych. Najviac úmyselných uvádzaní do omylu sa vyskytuje v ranných štádiách partnerských vzťahov. Jedna či druhá, a najčastejšie obe strany, zvyknú zamlčiavať dôležité okolnosti a súvislosti. Oblečenie veľa zakryje. O čo ľahšie by vznikali a zanikali partnerstvá, ak by pre oblasť intimity platil Zákonník práce. Po Biblii, Talmude a Tibetskej knihe mŕtvych štvrté najväčšie dielo civilizácie.

Na dobu neurčitú

V praxi by sa jedinci vyvarovali sklamaní, ak by na prvom rande museli potenciálneho partnera oboznámiť s jeho právami a povinnosťami. Vyjasniť si, či ide o vzťah na dobu určitú či neurčitú. Pri romantickej večeri prebrať zdravotnú a psychickú spôsobilosť. A počas zamilovaného filmu si vyžiadať referencie od predchádzajúcich partnerov či aspoň potvrdenie o predchádzajúcich vzťahoch.
Zánik vzťahu by mohol prísť dohodou, výpoveďou – po troch vyčítajúcich listoch či esemeskách alebo dvoj- a viacmesačnou výpovednou lehotou z intímneho vzťahu.

Ľudstvo a linoleum

Tak ako si človek nedokáže vytvoriť osobný vzťah ku každému, dokáže vidieť jasný súvis (vzťah) vyslovene medzi čímkoľvek. Medzi čiarami na oblohe a zdravím populácie, snahou ovládnuť ľudstvo a očkovaním, prípadne medzi iluminátmi a trebárs laminátom. (Slová znejú podozrivo podobne.)
Skutočnosť, že ľudstvo pod zástavou kritického rozumu uverí všetkému, zvádza k jednej túžbe. Vytvoriť novú konšpiráciu a prispieť ľudstvu aspoň tak ako autori nášho Zákonníka práce.

Pokus o konšpiráciu 1:

Svätopluk bol príslušník starobylej slovenskej civilizácie, ktorá prišla na planétu Zem z vesmíru. Smrť predstieral, odletel a dodnes riadi krajinu prostredníctvom vysielačov svojej vôle. Povesť o troch prútoch je návod na ich zostrojenie. Jeden z vysielačov je umiestnený pod bruchom koňa Svätoplukovej sochy na Bratislavskom hrade. Prostredníctvom práve tohto vysielača sa Svätopluk podieľal na tvorbe Zákonníka práce. Úplne jasná spojitosť (vzťah).

P. S. 1: Syntaktický vzťah označuje konkrétnu realizáciu formálnej stránky skladu.
P. S. 2: O matematickom vzťahu hovoríme paradoxne vtedy, ak je možné väzbu medzi entitami opísať nástrojmi a aparátom, ktoré používa matematika.

01 - Modified: 2008-01-23 23:01:08 - Feat.: 0 - Title: Máme pakt stability. Ale načo?
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 03 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 04 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa? 05 - Modified: 2021-05-14 10:56:49 - Feat.: - Title: Prejdite sa unikátnym mezonetom v Starom meste: Kraľuje mu priestor a zimná záhrada s džungľou
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:26