StoryEditor

Michal Pastier: Vysávanie mi trvá 4 hodiny, lebo pri tom napíšem scenár

16.01.2016, 13:38

On je copywriter a vedie oceňovanú reklamnú agentúru. Ona založila firmu, ktorá vám „na počkanie“ vytvorí meno aj logo spoločnosti. O pretlaku kreativity aj o tom, v čom sa (ne)zhodnú, nám rozprávali Michal a Mirka Pastierovci pre HN magazín.



 

ZOZNÁMENIE
Mirka: Pamätáš si to?
Michal: Pamätám. Boli sme susedia na internáte v Mlynskej doline. Keďže Mirka vedela, že študenti sú hladní, využila taktiku a spravila mi rezne. Celkom to zafungovalo.
Mirka: (smiech) Ja ako vegetariánka som robila rezne.
Michal: Začali sme nejako spolu chodiť a ja som potom odišiel na tri mesiace do Londýna, kam prišla Mirka za mnou. A keďže sme vydržali byť aj bez seba, bolo to preverené. Potom sme sa k sebe nasťahovali. Teda ja som sa nasťahoval k Mirke na jednotku izbu, lebo som neodstal internát. A bizarné bolo, že sme obidvaja jedináčikovia, teda to bol pre oboch veľký šok. Ale podľa mňa by toto mal absolvovať každý predtým, ako si niekoho zoberie.


GASTRO
Mirka: Vegetariánka už nie som... mám také obdobia – napríklad som osem mesiacov bola na raw strave, teda som jedla iba surové ovocie a zeleninu. Rada experimentujem, teraz už jem všetko, len sa snažím obmedziť syntetický cukor, mlieko a múku.
Michal: Mal som zdravotné problémy a musel som prejsť na bezlepkovú stravu. Ale naozaj sa mi dramaticky zlepšil stav. Mirka sa mi prispôsobuje, lebo som veľký mäsožravec. Čo je fajn, tak radi spolu objavujeme nové chute, aj keď cestujeme. Napríklad, keď sme boli v Kuala Lumpur, vošli sme do reštaurácie, kde sa chodila stravovať nejaká miestna hinduistická sekta. A celá reštaurácia spočívala v tom, že sme si vlastne posúvali jedno veľké vedro s jedlom.
Mirka: Ak niekto varí, tak skôr ja.
Michal: Robil som tri mesiace šéfkuchára v Londýne a odvtedy som chytil nejaký blok. A keďže Mirka varí lepšie, tak prečo by sme to menili.
Mirka: Pre mňa je to relax a ak mám čas variť, tak som úplne šťastná.

STÁLE SPOLU
Michal: Mám pocit, že Mirka je taká sociálnejšia, najmä keď je s kamarátmi, tam exceluje...
Mirka: ... Mišo zase viac rozpráva.
Michal: Ja viac riešim komunikáciu na obchodných stretnutiach.
Mirka: Ja som viac taký vybavovač, organizátor, mňa to veľmi baví.
Michal: Ale to je krásne, že aj keď spoločne robíme, ja by som bez Mirky nedokázal vôbec existovať. Som skôr taký ten kreatívec, ktorý to vie vymyslieť a odprezentovať. Ale načasovať, zorganizovať, vybaviť stretnutie a prísť naň, tak to sa nedá. Raz keď som si niečo sám organizoval, prišiel som na konferenciu o mesiac skôr.
Mirka: Nám to, že sme stále spolu, aj v práci aj doma, úplne vyhovuje.
Michal: Lebo aspoň môžeme byť spolu. Dnes ľudia žijú odlišné životy a stretnú sa až večer doma, sú unavení... ale my tým, že práca je aj naše hoby, tak nás  napĺňa.

NEZHODY
Michal: V čom sa nezhodneme?
Mirka: Asi v ničom, všetko máme spoločné, ešte aj tá istá hudba nás baví. Úplne rovnaký vkus máme aj na filmy, na umenie...
Michal: … ale to nie je asi dobré...
Mirka: … niečo rýchlo vymyslíme... (smiech)
Michal: … tak ja neviem....
Mirka: ... hmhm... nie, nič...
Michal: ... ale že sa vždy zhodneme, to je až čudné...
Mirka: … no, ja som si to až teraz uvedomila....
Michal: … možno vo veľmi špecifickej hudbe, deväťdesiat percent máme spoločných, ale sú dve kapely, ktoré počúvam ja a Mirka nie. Ale to je naozaj úplne niečo výnimočné. Teraz sme sa zhodli, že namiesto ďalšieho bytu kúpime jurtu, takú drevostavbu. Bude to aj sídlo jednej našej firmy, školiace stredisko aj miesto na oddych. Lebo zisťujeme, že veľa ľudí neustále niečo dennodenne rieši, no nestíhajú sa popritom zamyslieť. Teda chceme vytvoriť miesto, kde budú mať túto možnosť. Je to pri jazere, môžu si zobrať kanoe, vypnú a naozaj niečo vyriešia. Lebo pre veci naliehavé nemáme čas na tie podstatné.

DOVOLENKY
Mirka: Obaja sme totálni dobrodruhovia.
Michal: Možno Mirka viac v tom, že sa nebojí ísť aj úplne na okraj skaly v obrovskej výške. Z toho mám ja niekedy stres.
Mirka: Som dieťa turistov. Odmala som bola cepovaná, v sobotu ráno sme neriešili rozprávky, ale išlo sa vždy na túru.
Michal: Ale inak riešime výlety aj dovolenky dohromady. Máme spoločné ciele, chceli sme pobehať Škandináviu, Singapur, Malajziu, to bol náš veľký sen. Najbližšie by sme chceli ísť na Island, možno Galapágy... a na Sokotru. V každom prípade neradi ležíme na pláži, naše dovolenky sú akčné, absolútne sa zničíme, lebo chceme za deň vidieť štyri rôzne veci vzdialené šesťsto kilometrov...
Mirka: … keď sme boli v USA, obišli sme dvanásť národných parkoch. Tak sme sa zničili, že sme potom ležali štyri dni v San Franciscu úplne hotoví v izbe...
Michal: … nevideli sme ani most, ani nič...
Mirka: ... z týždňa v San Franciscu sme reálne boli dva dni vonku... (smiech). Ale máme zážitky na celý život.

DOMÁCNOSŤ
Michal: Domáce práce máme v procese riešenia... (smiech). Akurát minulý týždeň prišla požiadavka, že by som sa mohol aktívnejšie zapájať do umývania riadu a vysávaniu. Dúfal som, že sa to vyrieši robotickým vysávačom... ale pokazil sa, takže môj parťák na sklamal... Domáce práce máme podelené takto: ja vyberám film a Mirka veci z rúry...
Mirka:... presne tak, Miško má na starosti zábavnú časť, čiže zabezpečuje kultúru a zisťuje, aké sú práve najlepšie filmy... on je vlastne taký kultúrny atašé našej domácnosti, aj taká technologická podpora. A ja robím ostatné veci.
Michal: Našťastie ja som nízkoúdržbový manžel.
Mirka: Ale snaží sa, minulý týždeň si odložil šálku do drezu a dokonca umyl riad.
Michal: Aj keď ten proces trval asi štyri hodiny, lebo ma vždy popritom niečo napadlo. A potrebujem si robiť poznámky. Takže ľahko zabudnem, že som umýval riad a už píšem nejaký scenár na reklamu a podobne. Aj doma, keď som bol na základnej a strednej škole a v sobotu som vysával,  tak so zápisníkom. Vysávanie mi trvalo štyri hodiny, ale napísal som popritom trebárs článok.


Nový HN magazín je každý piatok vložený v HN. Hľadajte Hospodárske noviny vo svojom stánku alebo nákupnom centre po celý víkend. Sledujte nás aj na Facebooku.




Michal Pastier
Copywriter, spoluzakladateľ a kreatívny riaditeľ reklamnej agentúry Zaraguza v Bratislave a Prahe. Aj vďaka nemu má na konte niekoľko domácich aj zahraničných ocenení vrátane niekoľkých EFFIE či prestížnej Cannes Young Lions. Jeho agentúru zaradil Facebook v roku 2012 medzi desať firiem na svete, ktoré sociálnu sieť využívajú najkreatívnejšie.

Mirka Pastierová
Spoluzakladateľka spoločnosti Big Name, ktorá sa venuje na Slovensku pomerne ojedinelej činnosti – namingu. Teda vytváraniu názvov spoločností spolu s nastavením loga, vizuálu, ochranných známok a mnohých ďalších komunikačných záležitostí. Spolu s Michalom vedú ešte niekoľko tvorivých projektov a firiem.
 


 

01 - Modified: 2008-01-02 12:45:09 - Feat.: 0 - Title: Násilnosti v Keni vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí
01 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 02 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 03 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa? 04 - Modified: 2021-05-14 10:56:49 - Feat.: - Title: Prejdite sa unikátnym mezonetom v Starom meste: Kraľuje mu priestor a zimná záhrada s džungľou 05 - Modified: 2021-04-20 18:09:26 - Feat.: - Title: Od mechaničky sanitiek po hlavu (ne)chcenej monarchie. Kto je neúnavná babička na tróne?
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 11:25