StoryEditor

Majora a prezidenta Zemana nespája iba meno, ale aj fanklub

15.01.2016, 18:14
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

V rubrike Posledné slovo v HN magazíne slovíčkárime. Vyberieme si jedno slovo a okomentujem jeho obsahové významy. Spokojne si tak ulietavame na dvojzmyselnosti, nezmyseľnosti i zlomyseľnosti. A môžete nám veriť, že na zaujímavé dvojzmysly má slovenčina talent.

Zeman (nižší šľachtic)

Zeman to nemal v dejinách vždy jednoduché. Aspoň nie ten priemerný. Od sedliaka sa tak líšil len málo. Mohol voliť vicišpána (zástupcu župana) vo svojej stolici. (Práve stolica – administratívna jednotka Uhorska bola vážny adept na posledné slovo týždňa.)

Za tých pár privilégií však zemiansky stav dodnes platí vysokú cenu. Kým sedliaci sa stále tešia uznaniu. Velebí sa ich zdravý sedliacky rozum, životný bio štýl... Obraz vtedajších zemanov sa zas neteší ani takej obľube ako dnešní sedliaci.
Skrátka Slovensko sa dlhé stáročia cíti lepšie, ak sa mu šľachta do dejín nepletie. Radšej tí sedliaci.

Zeman (prezident)

V Českej republike pri otázke šľachty panuje ešte komplikovanejšia situácia. Podčiarkli to i posledné prezidentské voľby. Namiesto kniežaťa, nie práve dynamického predstaviteľa vyššej aristokracie, sa na Hrade udomácnil Zeman. Aj vďaka kampani, ktorú za ušľachtilú ťažko označiť. Súčasná hlava Českej republiky si aj po dvoch rokoch udržuje slušnú podporu verejnosti. Ťažko si preto predstaviť súpera, ktorý by za dva roky dokázal dôstojne vyzvať súčasného hradného pána. Obzvlášť nie dôstojne. Pretože aspoň v polovici tém bude musieť s Milošem súhlasiť. Inak neosloví časť voličov z vidieckych oblastí. Preto bude musieť v prejave použiť ten velebený zdravý sedliacky rozum. Útechou nech ostáva, že druhý uznávaný sedliacky atribút – zdravý životný bio štýl – u našich susedov nehrá zásadnú úlohu. Ani vo voľbách.

Pomôcť vyzývateľovi ešte môže i samotný Miloš Zeman. Ak podľahne sebaopojeniu zo síce hlučnej, ale inak nevypočítateľnej podpory najrôznejších okrajových konzervatívcov a antiislamistov. Tým by si mohol nad podporou mladších sociálnych demokratov podpísať ortieľ. Nebol by to prvý prípad českého prezidenta.

Zeman (major)

No určite by nebol ani tridsiaty. Ako to bolo v prípade kultového socialistického seriálu 30 prípadov majora Zemana. Legendárny herec Vladimír Brabec totiž stvárnil skutočného aristokrata (zemana) medzi vyšetrovateľmi socialistického Československa.

Televízne dielo sa dodnes teší veľkej obľube. Jeho priaznivci majú vlastný fanklub a pravidelne sa stretávajú. Tým sa, paradoxne, major Jan Zeman približuje Milošovi. Fanúšikovia majora i Miloša si často sedia ako generačne, tak aj v krčme.
No to popularite seriálu to nič neuberá. Pod výpovednú genialitu diela sa totiž podpísali také pojmy ako Jiří Sequens, Václav Hanuš či Federálne ministerstvo vnútra. Pričom každý z nich pridal to svoje. A práve to je kľúčový rozdiel medzi zemanom (drobným šľachticom), českým prezidentom a socialistickým majorom SNB. Drobný aristokrat sa možno neprávom teší zlému obrazu, major SNB sa zrejme neprávom teší sympatiám a Miloš Zeman predstavuje niečo medzi tým.

01 - Modified: 2008-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo by ste mali vedieť o legislatíve
01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/hn-magazin, menuAlias = hn-magazin, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:07