Posedenie na pláži, pri rieke alebo pri bazéne priamo volá po opulentnom drinku s dáždnikmi. Miešané nápoje sú pritom medzi alkoholickými nápojmi tá najhoršia voľba. Obsahujú najviac alkoholu, cukru, niekedy aj tuku, pijú sa ľahko ako limonáda a tvrdý alkohol je v nich rafinovane schovaný. Navyše málokedy zostane len pri jednom. Keď už chcete hrešiť, dajte si Bloody Mary, zhodujú sa špecialisti na výživu. Mix vodky, (čerstvého) paradajkového džúsu, tabasca, chrenu a zeleru so soľou a korením má málo kalórií a zároveň obsahuje pár užitočných látok. Lykopén, ktorý je v paradajkách, je silný antioxidant, dobrý na srdce a navyše aj čiastočne chráni pred vplyvom UV žiarenia. Dopĺňa ho vitamín A, draslík alebo flavonoidy. Všetká zelenina v drinku potom obsahuje vitamín C a ďalšie prospešné látky. Najvhodnejšie by samozrejme bolo vynechať vodku - potom máte vlastne zeleninové smoothie.Flickr
StoryEditor

Letné drinky. Tieto si môžete dopriať bez výčitiek svedomia

23.07.2017, 11:45
Autor:
brvbrv
Leto zvádza na popíjanie viac ako Vianoce, Silvester a Valentín dohromady. Čo si ale objednať v plážovom bare alebo namiešať na domácej grilovačke, aby si to naše telo odnieslo čo najmenej? Po čom nepriberieme a čo sa nám dokonca postará o dávku vitamínov?

Na začiatok je podľa iDNES potrebné pripomenúť, že žiadny alkoholický nápoj nie je práve zdravá záležitosť. Všetky majú vysoký obsah kalórií, všetky zvádzajú k ďalšiemu pitiu a len máloktorý obsahuje aspon niektoré užitočné živiny. Časté opíjanie sa má potom aj závažné zdravotné následky.

Snahe udržať si zdravú váhu alkohol tiež veľmi neprospieva. "Potláča rozštiepenie tukov - znemožňuje tak redukovať vlastné tukové zásoby, pokiaľ je v tele prítomný. Metabolizuje sa úplne inak ako bežné jedlo, "vysvetľuje Kristína Bačová, trénerka chudnutia Sveta zdravia. Organizmus podľa nej alkohol vyhodnotí ako toxín a snaží sa ho čo najskôr odbúrať.

"V minimálnom množstve majú niektoré druhy alkoholických nápojov, napríklad víno, pivo alebo slivovica, skôr prospešné účinky vďaka obsahu antioxidantov. Ale v kombinácii s väčším množstvom jedla alebo s nezdravými jedlami, na ktoré možno pri pití dostanete chuť, samozrejme vedie k rýchlejšiemu prírastku na váhe, "dodáva trénerka.

Pre všetkých má odporúčanie: "Keď piť alkohol, tak v dobrej spoločnosti a vyberať si kvalitný. Nepite raz za čas veľké množstvo, radšej menej párkrát za mesiac, a snažte sa obmedziť miešané alkoholické koktaily, ktoré majú najviac energie. Občas si dajte napríklad len domácu limonádu. "

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:30