Facebook/Michal Konrád
StoryEditor

Známy šéfkuchár na rovinu o Slovákoch. Mnohí nerozoznajú kvalitu, ale očakávajú priveľa

01.07.2017, 00:01
Autor:
ipip
Michal Konrád patrí medzi top slovenských šéfkuchárov.

Najnovšie získal strieborné ocenenie na Gastro Awards a jeho reštaurácia Fou ZOO je najlepšou prémiovou reštauráciou u nás. Má skúsenosti zo zahraničia, pôsobil na Cypre a v Anglicku. Špecializuje sa na ázijskú kuchyňu.

Čo pre vás znamená toto ocenenie?

Tak je to určite radosť a zadosťučinenie za každodennú prácu, ktorú všetci robíme. Je nás tam skoro tridsať, takže sme naozaj veľký tím a každý jeden ťahá za dôležité  nitky. Ale je to aj  motivácia do budúcna, aby sme nezaspali na vavrínoch, ale pokračovali v tom, čo robíme.

Ku kuchyni som inklinoval od malička. Keď som mal deväť rokov, tak som prvýkrát spálil karamel, to si pamätám dodnes. Potom sa to už so mnou vlieklo. Študoval som „kuchárčinu“, šiel som do zahraničia a našiel som si tam potom prácu v ázijskej reštaurácii a vtedy ma to oslovilo.

A aké jedlá varíte doma?

Doma varím „halabala“ (smiech). Obľubujem taliansku kuchyňu, lebo je veľmi ľahká a rovnako aj príprava vôbec  nie je taká obtiažna, keď sa bavíme o jedlách ako cestoviny alebo rizoto.

Nie je to také ťažké: človek otvorí chladničku a nemusí mať ani také veľké skúsenosti. Dá sa kombinovať a je to pre mňa veľmi ... fajn. V rámci profesie sa síce venujem ázijskej kuchyni, ale doma nie som taký priamočiary.

Takže rád varíte aj doma?

Áno, to určite.

Keby ste porovnali slovenských a zahraničných zákazníkov, je v tom nejaký rozdiel?

Určite áno. Ako sa hovorí iný kraj, iný mrav´. Keď ich mám porovnať, tak Slováci sú... keby som to tak jemne povedal...

Pokojne môžete tak na ľudovo...

Na ľudovo? Hovadá (smiech). Ale to samozrejme hovorím so žartom. Skôr sú tak... veľmi prieberčiví. Nehovorím, že všetci sú takí, ale mnoho z nich nedokáže veľmi ohodnotiť kvalitu, ale aj tak vyžadujú priveľa.

Čo je na jednej strane aj super, lebo nás – čo sa snažíme tú gastronómiu robiť poctivo - to posúva. Ale niekedy je to také, že si povieme – why? (smiech). Na druhej strane je v dnešnej dobe veľa našich hostí zcestovaných. Vedia to ohodnotiť.

Dá sa aj za menej peňazí navariť kvalitné jedlo?

Určite. Určite áno. Dokonca som stretol aj tým, že sa rozprúdila diskusia na internete, lebo som povedal, že sa dá kvalitné jedlo navariť aj do päť eur a jeden kuchár to tam okomentoval, že „tak nech si to teda skúsi“. Ale ono sa to naozaj dá.

01 - Modified: 2017-05-31 21:01:45 - Feat.: 0 - Title: Pavel Pospíšil exkluzívne hodnotil kuchyňu Gaba Kocáka. Neveril vlastným očiam 02 - Modified: 2017-06-09 15:04:16 - Feat.: 0 - Title: Drahé jedlo je dobré a lacné zlé? To je hlúposť, odkazuje známy šéfkuchár Korbelič
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:55