StoryEditor

Na cukrárni v Bratislave sa pracovalo desať rokov. Turisti pred ňou stoja v radoch

17.01.2017, 10:19
Budapešť, Benátky, či Viedeň. V každom z týchto miest sa nachádza prinajmenšom jeden skvost, kde sa história snúbi s gastronómiou.

Na príprave cukrárne Konditorei Kormúth sa pracovalo vyše 10 rokov. Spoznáte ju jednoducho. Napriek tomu, že má pomerne nenápadný výklad a ľahko by sa mohlo stať, že ju v spleti ďalších podnikov miniete, vždy pred ňou stojí hlúčik turistov. Predstavíme vám ju v spolupráci s Kávičkári.sk.

Tí paradoxne vedia viac, než my, že sa na Bratislavskom korze nachádza prevádzka, ktorú sa oplatí navštíviť, fotografie si pozrite v galérii.

Do cukrárne vás uvedie čašník

Aby sme boli fér, rad zvedavých kávičkárov je tam aj preto, lebo do cukrárne vás musí uviesť priamo čašník. Nezvyčajné na Slovensku, zvyčajné vo svete. A plne pochopiteľné, keď sa dozviete, že celá cukráreň je vlastne umeleckým dielom.

Kávičkári.sk/Ondrej Bobek

Steny zdobia fresky

Na jej stenách sa nachádzajú ručne robené fresky, na ktorých sa pracovalo niekoľko dlhých rokov. V dnešnej rýchlej dobe obchodných centier a konzumu, sa to zdá byť úplnou zbytočnosťou.

Stále sa nájdu ľudia, ktorí chcú po sebe niečo zanechať- nie len sklo a betón

Nábytok a vlastne všetko čo sa tam nachádza, má na sebe patinu histórie. Vášeň pre umenie majiteľa sa podpísala na celkovom výzore prevádzky. Pokojne sa môže stať, že jete za stolom z 18. storočia a za vami je vitrína z talianskeho kláštora.

A koláčik, vytvorený podľa tradičných prešporských receptov, si naberáte lyžičkou a jete na tanieriku z čias Františka Jozefa. Kávičku si môžete vychutnať z nádherného strieborného prístroja značky Cimbali a napriek tomu, že je servírovaná v tenkom (ale zase historickom) porceláne, chutí skvelo.

Konditorei Kormúth nie je pre každého

Pokiaľ však máte na návšteve hostí zo zahraničia, vezmite ich sem. Momentálne sú síce sprístupnené dve miestnosti, čo kapacitu podniku výrazne znižuje, uvažuje sa aj o spoplatnených prehliadkach zvyšných častí. Dokopy je ich tam až osem.

Salóniky sú rozdelené tematicky - jeden rozpráva o remeslách starej Bratislavy a ďalší o významných panovníkoch, ktorí tu boli korunovaní.

Pripravené v spolupráci s:

Kávičkári.sk

01 - Modified: 2017-08-22 11:18:35 - Feat.: - Title: Ako z kultového sci-fi filmu. V Bratislave otvorili kaviareň, ktorá spája minulosť a budúcnosť 02 - Modified: 2017-07-04 09:51:30 - Feat.: - Title: Ako za prvej republiky. Kaviareň v Trnave patrí k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme 03 - Modified: 2017-04-03 08:37:31 - Feat.: - Title: Káva sa nemusí len piť: Takto vyzerá jej netradičné využitie ´made in Slovakia´ 04 - Modified: 2017-03-20 12:27:57 - Feat.: - Title: Ramen alebo keď vás na Slovensku prekvapí ázijská kuchyňa 05 - Modified: 2017-03-14 12:03:40 - Feat.: - Title: Pomáda na kolesách: Zastávka s výbornou kávou je unikátom bratislavskej autobusovej stanice
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:12