Akúkoľvek surovinu, ktorú skladujeme dlhší čas, by ste nemali nechať v pôvodnom papierom alebo inom obale, do ktorého môže preniknúť vzduch (a roztoče). Jej trvanlivosť tým môžete rapídne skrátiť. Bielu múku stačí na tmavom chladnom mieste ponechať vo vzduchotesných plastových nádobách, avšak celozrnná múka alebo rôzne typy zŕn by mali čakať v ešte nižšej teplote chladničky alebo mrazničky, nakoľko majú v sebe vyšší obsah oleja.Flickr.com
StoryEditor

Pravda o módnych diétach: Je múka nepriateľ číslo jeden?

26.12.2016, 23:00
V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s radami, ako sa správnou diétou dopracovať k dokonalému tráveniu.

Najnovšie trendy diktujú vzdať sa mlieka pre laktózu, múky pre lepok, občas si nasadiť prísnu protiplesňovú diétu, pretože naše telo môže byť prešpikované plesňami. Dokonca sa začína hovoriť aj o tom, že jesť už netreba päť-, šesťkrát denne. Sú tieto diéty potrebné, hoci na ne nie je lekársky dôvod? Čo je pravda a čo nie?

Prezradil nám gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave. Prečítajte názor odborníka v špeciáli o diétnych mýtoch.

Je múka nepriateľ číslo jeden a je lepšie vyhnúť sa jej úplne?
NEPRAVDA.

Ďalší z módnych trendov dnešného stravovania velí vyhýbať sa aj lepku, čiže múke. A to napriek tomu, že vám nediagnostikovali celiakiu a ani žiadnu inú zdravotnú poruchu viazanú na príjem lepku. Iba vďaka tomu sa vraj budete cítiť skvelo, vitálnejšie, trávenie sa zlepší a predídete celiakii v budúcnosti.

​„Nie je to pravda. Práve pre množstvo nových módnych výživových trendov robia niektorí aj takéto neracionálne rozhodnutia. Pritom žiadny lekár nikdy paušálne nevyhlásil, aby ste nejedli pšenicu. Dodržiavať túto diétu, keď na ňu nemáte reálny dôvod, naozaj nemá zmysel. Nevyhnutné je to iba pri celiakii a aj pri iných formách porúch viazaných na lepok. V tom prípade sa určite budete cítiť lepšie, pretože vylúčite zo stravy lepok, ktorý vám nerobí dobre,“ prezrádza MUDr. Minárik, podľa ktorého sa z múky dnes robí nepriateľ číslo jeden.

​„Mnohokrát sú za tým iba peniaze. Napríklad niekto napíše knihu o tom, aká je múka škodlivá, a nový trend je na svete. Aj popredný svetový tenista Djokovič tvrdí, že za svoje vynikajúce športové výsledky vďačí okrem iného aj bezlepkovému stravovaniu. Faktom však je, že na to chýbajú vedecké dôkazy,“ hovorí MUDr. Minárik.

Keď teda múku predsa len vezmete na milosť, vyberte si radšej celozrnnú múku a pokrmy z nej. Darujú vám slušnú dávku vlákniny, ktorá má pre človeka toľko benefitov, že by bola škoda vyhýbať sa im,“ uvádza na pravú mieru MUDr. Minárik.

​​Celozrnné produkty vám prinesú aj ďalší bonus.Komplexné sacharidy s obsahom vlákniny. Postarajú sa o to, aby sa hladina cukru v krvi udržiavala v rovnováhe a prudko neklesala či nestúpala, ako sa stáva po príjme jednoduchých cukrov z bieleho pečiva a sladkostí. Namiesto nich siahnite po ovsených vločkách a rôznych celozrnných knäckebrotoch. Práve v nich je slušná dávka vlákniny. Až trinásť, štrnásť gramov na sto gramov tohto výrobku.

​Čiže stačí ho zjesť málo, aby ste do tela dostali odporúčanú dennú dávku vlákniny, čo je tridsať až štyridsať gramov.

Myslíte si, že ani celozrnné pečivo nepotrebujete, pretože vlákninu konzumujete v podobe ovocia a zeleniny? „Obvykle človek neskonzumuje počas dňa toľko ovocia a zeleniny, aby to pokrylo celodennú potrebu rastlinnej vlákniny,“ prezrádza MUDr. Minárik.

Článok vyšiel v decembrovom čísle mesačníka Fitmagazín. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:05