Myómy môžu spôsobiť bolesti a nepríjemné krvácanie. Snímka: photl.com
StoryEditor

Pravda o módnych diétach: Je hladovka zdravá a účinná?

25.12.2016, 23:00
V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s radami, ako sa správnou diétou dopracovať k dokonalému tráveniu.

Najnovšie trendy diktujú vzdať sa mlieka pre laktózu, múky pre lepok, občas si nasadiť prísnu protiplesňovú diétu, pretože naše telo môže byť prešpikované plesňami. Dokonca sa začína hovoriť aj o tom, že jesť už netreba päť-, šesťkrát denne. Sú tieto diéty potrebné, hoci na ne nie je lekársky dôvod? Čo je pravda a čo nie?

Prezradil nám gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave. Prečítajte názor odborníka v špeciáli o diétnych mýtoch.

Prospeje mi, ak aspoň jeden deň v týždni budem držať hladovku?
NEPRAVDA.

Tento postup sa často propaguje a väčšinou pod názvami detoxikácia, očistná kúra alebo ozdravná hladovka. „Osobne takéto procedúry nepokladám za nevyhnutné pre udržiavanie dobrého zdravia,“ hovorí MUDr. Minárik a dopĺňa, že dokonca ani odborné spoločnosti takéto postupy v rámci preventívnej výživy a zdravého životného štýlu nezvyknú odporúčať.

„Ale je pravda, že niektorí lekári, dietológovia, pripúšťajú určitú výhodnosť dodržiavania takzvaných odľahčovacích ovocných alebo zeleninových dní napríklad pre ľudí s cukrovkou, no iba vtedy, keď sa neliečia inzulínom, tiež pre pacientov s vysokým krvným tlakom alebo so zvýšeným cholesterolom v krvi,“ prezrádza lekár a upozorňuje, že tento režim sa však pre dlhodobú prax určite nehodí.

​„Ja ich nezvyknem radiť ani zdravým, nieto chorým ľuďom. Dokonca ani obéznym to nemusí prospieť. Tento režim totiž zvádza k nerozumnému spôsobu správania sa v štýle: Teraz sa prejem a zajtra si to odčiním hladovaním. Nie je to najzdravšie. Ideálne by bolo dodržiavať stabilný režim bez akýchkoľvek veľkých výkyvov. A navyše, ľudia, ktorí majú zdravú a vyváženú stravu, hladovku určite nepotrebujú. Tá je nevyhnutná len v prípade žlčníkového záchvatu, akútneho zápalu žalúdočnej sliznice alebo pri akútnom zápale pankreasu,“ ozrejmuje gastoenterológ, ktorý vie, že existuje aj veľa protiargumentov – že pôsty boli bežnou súčasťou našej kultúry a boli veľmi žiaduce.

„Kto chce, môže si dať odľahčujúci deň, ale maximálne raz za dva až štyri týždne. Podmienkou však je dostatočný pitný režim a príjem ovocia a zeleniny,“ odporúča odborník.

​Nemôže dané správanie spomaliť metabolizmus? „Ak odľahčovanie nie je príliš časté a dlhodobé, nemalo by sa nič stať. Pri dlhotrvajúcej alebo častej takejto očiste sa metabolizmus zákonite spomalí,“ upozorňuje odborník.

„Hladovanie, krátkodobé, ale aj dlhodobé, často prispieva aj k tučnote, pretože niektorí si predtým doprajú hody. Dôsledkom tohto postupu môže byť aj vznik žlčových kameňov. Tie vôbec nie sú takou banalitou, ako si mnohí myslia. Ak ich človek nerieši, o tridsať, štyridsať rokov môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny žlčníka,“ varuje MUDr. Minárik.

Článok vyšiel v decembrovom čísle mesačníka Fitmagazín.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:23