Dreamstime
StoryEditor

Pravda o módnych diétach: Je mlieko pre človeka neprirodzené?

24.12.2016, 23:00
V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s radami, ako sa správnou diétou dopracovať k dokonalému tráveniu.

Najnovšie trendy diktujú vzdať sa mlieka pre laktózu, múky pre lepok, občas si nasadiť prísnu protiplesňovú diétu, pretože naše telo môže byť prešpikované plesňami.

Sú tieto diéty potrebné, hoci na ne nie je lekársky dôvod? Čo je pravda a čo nie? Prezradil nám gastroenterológ Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl v Bratislave.

Prečítajte názor odborníka v špeciáli o diétnych mýtoch.

Mnohých ľuďom býva po mlieku zle. Je preto pre človeka škodlivé?
NEPRAVDA.  

Bezlaktózová diéta je namieste iba vtedy, ak vám lekár potvrdil závažnú formu laktózovej intolerancie. Inak nie je potrebná. Pri menej závažných formách neznášanlivosti laktózy stačí obvykle znížiť len jej príjem.

​Podľa doktora Minárika mlieka a ďalších mliečnych potravín sa nemusia úplne vzdávať ani ľudia, ktorým túto intoleranciu diagnostikovali. „Dnes sú na trhu dostupné aj bezlaktózové mliečne produkty. Ak si niekto zvolí ako náhradu kravského mlieka rastlinné mliečne nápoje, nech si radšej vyberie druhy obohatené o vápnik, prípadne o vitamín D alebo železo. Sójové, mandľové alebo ryžové mlieko sú síce bielej farby, majú však nižší obsah bielkovín, málo vápnika a žiadny vitamín D,“ upozorňuje lekár.

​Dôvodom na bezlaktózovú diétu nie je ani to, že ste počuli, aké je mlieko nezdravé a bez neho vám bude lepšie tráviť. „Ak vám mlieko neškodí, nie je na to dôvod. Bez neho sa ochudobňujete o potrebné živiny a nijako si tým nepomáhate.

Ak by ste sa napriek tomu vzdali mlieka, v takom prípade je potrebné konzumovať potraviny, ktoré sú dobrým zdrojom vápnika, prípadne užívať výživové doplnky s obsahom vápnika a vitamínu D,“ upozorňuje lekár.

Článok vyšiel v decembrovom čísle mesačníka Fitmagazín.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:49