Stará povesť hovorí, že Arab s menom Khalid pásol svoje kozy v regióne Kaffa v južnej Etiópii, keď si všimol, že jeho zvieratá ožili po zjedení istej bobule. Tak bobule uvaril a urobil prvú kávu na svete. Isté je, že prvá zmienka o nápoji z fazúľ vyvážaných z Etiópie do Jemenu je o istom Sufisovi, ktorý ho pil a dokázal tak zostať hore celú noc, aby sa modlil pri zvláštnych príležitostiach. Koncom 15. storočia dorazila káva do Mekky a Turecka, odkiaľ si v roku 1645 našla cestu do Benátok. V roku 1650 Turek s menom Pasqua Rose priniesol kávu do Anglicka a otvoril si prvú kaviareň na Lombard Street v Londýne. Z arabského slova qahwa sa stala turecká kahve potom talianská caffé, anglická coffee a neskôr aj slovenská káva.Flickr
StoryEditor

Len na vlastné nebezpečenstvo. Ochutnáte kávu 80-krát silnejšiu ako espresso?

19.10.2016, 00:00
Autor:
apeape

Donesú vám k nej cukor, mlieko a tiež varovanie o zdravotných rizikách. V austrálskom meste Adelaide si môžete objednať super silnú kávu s názvom Asskicker, píšu lidovky.cz.

Táto káva je až 80-krát silnejšia ako bežne podávané espresso. Obsahuje totiž 80-krát viac kofeínu.
Nápoj je mixom štvornásobnej dávky kávy, konkrétne dvoch druhov rôzne silných káv prekvapkávaných cez kocky ľadu a mlieka. Podľa tvorcu tohto receptu jedna dávka udrží človeka na nohách až 18 hodín. Kým normálne espresso obsahuje obvykle 63 miligramov kofeínu, káva servírovaná v austrálskej kaviarni ho má až neuveriteľných 5 gramov.

Vyrobená na mieru
Tento špeciálny druh prekvapkávanej kávy vymyslel majiteľ kaviarne Steve Benington kvôli zdravotnej sestre z neďalekej pohotovosti, ktorá potrebovala niečo, čo by ju udržalo na nohách počas celej nočnej smeny.

Dnes si kávu môže objednať ktokoľvek, a to dokonca v troch veľkostiach. Asskicker, čo vo voľnom (a elegantnom) preklade znamená Životobudič, sa v posledných týždňoch stal v Adelaide veľmi obľúbeným nápojom. Majiteľ kaviarne sa však paradoxne snaží niektorých hostí odrádzať od toho, aby si túto kofeínovú smršť objednali. Výstrahy sa týkajú predovšetkým zákazníkov, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo trpia srdcovými chorobami.

Stará povesť hovorí, že Arab s menom Khalid pásol svoje kozy v regióne Kaffa v južnej Etiópii, keď si všimol, že jeho zvieratá ožili po zjedení istej bobule. Tak bobule uvaril a urobil prvú kávu na svete. Isté je, že prvá zmienka o nápoji z fazúľ vyvážaných z Etiópie do Jemenu je o istom Sufisovi, ktorý ho pil a dokázal tak zostať hore celú noc, aby sa modlil pri zvláštnych príležitostiach. Koncom 15. storočia dorazila káva do Mekky a Turecka, odkiaľ si v roku 1645 našla cestu do Benátok. V roku 1650 Turek s menom Pasqua Rose priniesol kávu do Anglicka a otvoril si prvú kaviareň na Lombard Street v Londýne. Z arabského slova qahwa sa stala turecká kahve potom talianská caffé, anglická coffee a neskôr aj slovenská káva. Stará povesť hovorí, že Arab s menom Khalid pásol svoje kozy v regióne Kaffa v južnej Etiópii, keď si všimol, že jeho zvieratá ožili po zjedení istej bobule. Tak bobule uvaril a urobil prvú kávu na svete. Isté je, že prvá zmienka o nápoji z fazúľ vyvážaných z Etiópie do Jemenu je o istom Sufisovi, ktorý ho pil a dokázal tak zostať hore celú noc, aby sa modlil pri zvláštnych príležitostiach. Koncom 15. storočia dorazila káva do Mekky a Turecka, odkiaľ si v roku 1645 našla cestu do Benátok. V roku 1650 Turek s menom Pasqua Rose priniesol kávu do Anglicka a otvoril si prvú kaviareň na Lombard Street v Londýne. Z arabského slova qahwa sa stala turecká kahve potom talianská caffé, anglická coffee a neskôr aj slovenská káva. Flickr

Predávkovanie kofeínom
Predávkovanie kofeínom totiž vyvolá nadmernú stimuláciu organizmu, ktorá sa môže prejaviť búšením srdca, nervozitou, trasením rúk, nepokojom a bolesťami hlavy. Predávkovaný človek nedokáže spať, môžu sa uňho objaviť aj halucinácie, nevoľnosť a zvracanie. Ťažké otravy kofeínom môžu dokonca  vyvolať epileptické záchvaty, vážne poruchy srdcového rytmu, poruchy vedomia aj  smrť.

Hoci je prehnané pitie kávy spojené so zdravotnými rizikami, mnohí experti sa zhodujú v tom, že má nápoj aj pozitívny vplyv na zdravie človeka. "Ľudia pitím kávy znižujú riziko vzniku piatich druhov rakoviny: pečene, prostaty, hrubého čreva, maternice a kože. Konzumácia kávy chráni človeka proti cirhóze, Parkinsonovej chorobe alebo cukrovke," píše vo svojej knihe doktor Sanjiv Chopra z Harvardu. Šálka Asskickera je však už príliš silnou šálkou kávy aj na jej obhajcu Chopru. "S konzumáciou by som bol opatrný, naozaj je to obrovská dávka," povedal pre server CNN.com.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:11