Slovenské bio mandľové maslo Power získalo významné ocenenie. V Londýne mu udelili cenu Great Taste Awards 2016.
Súťaž, ktorá prebiehala minulý mesiac v metropole Veľkej Británie, je medzi kritikmi považovaná za udeľovanie Oscarov v gastronómii, pretože sa na nej v slepých ochutnávkach hodnotí výlučne chuť produktu.
Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z Austrálie. "Mandľové maslo som prvýkrát ochutnal v Austrálii, kde som aj žil. Chutilo super a presvedčilo ma najmä jeho široké využitie, či na sladko alebo na slano," povedal zakladateľ firmy Powerlogy Dušan Plichta.
Mandle verzus arašidy
Na Slovensku podľa jeho slov ľudia poznajú a konzumujú skôr arašidové maslo. "Arašidové maslo je pritom oveľa ťažšie na trávenie, má iný obsah mastných kyselín a navyše býva v komerčnej mase supermarketových potravín často vyrábané v kombinácii s cukrom a konzervačnými látkami. Naopak, mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy. A majú aj vysokú hodnotu využiteľných proteínov a vlákniny," priblížil Plichta.
Maslo pre osvietených
Skúsenosti výrobcu ukazujú, že dopyt po produktoch ako mandľové maslo je priamo úmerný vzdelaniu a znalostiam ľudí vyberajúcich si potraviny, ktoré vložia do nákupného košíka. "Mandľové maslo asi nie je určené ľuďom, ktorí kupujú biele rožky, údeniny a rôzne komerčné sladkosti či sladké vody. Našimi zákazníkmi sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú stravovať zdravo a starostlivo si vyberajú, čo a kedy zjedia. Zaraďovanie zdravých tukov do jedálnička je celosvetový trend," zhrnul Dušan Plichta.
Porotcami odborníci
Porotu v súťaži Great Taste Awards 2016 tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastro kritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu.Všetci degustovali jedlá zaradené v súťaži bez toho, aby videli ich obaly. Počas 49 dní ochutnali a vyhodnotili takmer 10.000 vzoriek. Ocenenie Great Taste Awards sa udeľuje od roku 1994.