StoryEditor

Toto je päťstoročné jedlo. Našli ho v blate, smrdí a je to lahôdka

06.09.2016, 00:00
Autor:
bonbon

Stredovekí gurmáni jestvovali. A vďaka jednému z nich si dnes možno labužíme na kačacích pochúťkach. Pred mnohými rokmi, celou polovicou tisícročia naši predkovia vo vidieckych oblastiach Číny nevedomky vynašli kulinársku maškrtu, ktorá prežila celé gastronomické obdobia potom, všimla si stránka BBC.com.

Našiel ho v zemi a začal napodobňovať
Podľa paleontologickej teórie farmár objavil prírodne konzervované kačacie vajcia v blatovej kaluži vody a haseného vápna (chemicky hydroxidu vápenatého). Potom, čo v zdraví prežil degustáciu, odhodlal sa ku „klonovaniu“ tohto receptu, až kým sa mu nepodarilo ich konzervovať na stráviteľnú podobu.

A aj keď vaše chuťové poháriky sme zatiaľ zrejme nenavnadili, tento recept vydržal na jedálenských stoloch v Hongkongu, Číne a častiach juhovýchodnej Ázie celé stáročia. Kate Springer/BBC Treba ho nechať „odležať“
Hoci podrobnosti o objave storočia (čo sa týka vajec), nič nedokladá, vedci odhadujú, že siaha do vyše 500-ročnej dynastie Ming. A je zvláštne, že konzervované vajíčko zostalo relatívne bez zmeny „výroby“.

Ak chcete recept vyskúšať, musíte naplniť kaďu kombináciou silného čierneho čaju, vápna, soli a čerstvého drevného popola a nechať ju cez noc vychladiť.

Na druhý deň kačacie, prepeličie alebo slepačie vajcia do zmesi pridáte a necháte namočené ľubovoľný čas od siedmich týždňov do piatich mesiacov. Vajcia storočia označujú aj inými, ešte veľkolepejšími prívlastkami ako tisícročné vajcia či vajcia tisícročia.

Bez ohľadu na to, ako sa volá, tento známy olovrant je v Číne vyhľadávaný ako v bufetoch, tak aj v nóbl reštauráciách. Je to zároveň ideálna voľba pre cestovateľov po Číne, ktorí vyhľadávajú exotické pochúťky typu kuracích nôh či hadej polievky.Chce to odvahu
V prvom rade je však nevyhnutné odosobniť sa od vcelku odpudivého vzhľadu vajíčka. Namiesto bielka a žltého či oranžového vnútra sa totiž storočné vajce vyfarbilo na tmavohnedý a zeleno-hnedý močiarny odtieň. Disponuje tiež štipľavým zápachom podobným čpavku, pre ktorý si vyslúžilo aj prezývku "vajce konského moču".

Zdanie však klame. Mnoho malých Ázijcov vyrástlo na tomto pokrme a naučili sa milovať jeho chuť. „Niekedy musíme zahraničných turistov, ktorí ho chcú ochutnať, presviedčať, pretože je tmavozelené, škaredé a lepkavé," povedal Carrel Kam, riaditeľ známej čínskej reštaurácie Yung Kee. "Ale je to len o psychike - rovnaké predsudky máte k modrému syru. Vôňa je hrozná, ale chuť skvelá,“ sľubuje.

Pozrite si kulinársky test pochúťky.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 17:40