Zabíja u nás najviac mužov, u ktorých sa vyskytuje aj častejšie. Riziko zvyšuje obezita, fajčenie, nadmiera alkoholu, živočíšnych tukov a červeného mäsa. Pri nádoroch hrubého čreva je výrazný aj vplyv dedičnosti. A ďalším dôvodom častého výskytu je zanedbávanie preventívnych kontrol, teda kolonoskopia (vyšetrenie hrubého čreva) a vyšetrenie stolice na prímes krvi. Najčastejšie príznaky: bolesť brucha, nadúvanie, ťažkosti s prehĺtaním, krv v stolici, dlhotrvajúca hnačka alebo zápcha, stužkovito zúžená stolica (príčinou je zúženie čreva) a chudnutie. Päť rokov od vypuknutia choroby prežíva len päťdesiat percent pacientov – v ranom štádiu choroby má pritom nádej na prežitie takmer deväťdesiat percent chorých.Flickr
StoryEditor

Detox preháňadlom? Toto vám hrozí, varuje odborník

30.08.2016, 14:00
Autor:
bonbon

Alternatívna medicína aj úplne laické návody na detoxikačné kúry často cielia trávenie, pečeň a žlčník, ktoré podľa internetových mudrlantov a pochybných ľudových liečiteľov zachytávajú všetky nečistoty a údajné „toxíny“ z tráviaceho procesu. Dokonca tvrdia, že správnou "očistou" cez hrubé črevo sa dajú vyliečiť žlčové kamene.

Keďže množstvo článkov v tomto období opäť prináša recepty na zaručený detox, ktorý má prirodzenou cestou vyplaviť z tela nečistoty a vôbec všetko, zacitujeme jednu z analýz obľúbených časopisových metód detoxu zo známej stránky vyvracačov mýtov, ktorí na ne odpovedajú vedeckou lekárskou teóriou.

Hrušky s jablkami
Existujú diskutované „nánosy v pečeni“ súvisiace so zlou životosprávou a čo presne znamenajú? "Tzv. nánosy v pečeni sú nezmyslom, pri cholelitiáze sa bavíme o kameňoch v extrahepatálnych žlčových cestách a hlavne v žlčníku. Aj vo väčších intrahepatálnych žlčovodoch môže vznikať kameň, avšak táto situácia je vzácna," vyvracia často používaný pojem odborník a tým, že presviedčať o istej súvislosti so životným štýlom je nedokázané a šarlatánske.
Rastlinné oleje patria do jedálnička. pixabay.com „Zaručený“ detox a odvádzanie žlče
Internet obehol obrázok údajne vyplavených žlčových kameňov ako výsledok detoxu požitím elixíru v zložení oleja, citrónovej šťavy a horskej soli.

Lekár vysvetľuje aj opakovanú pravdu, či sa po podanom prípravku "nahromadená" žlč môže uvoľniť a vytiecť do čriev. „Klystír pacientovi prečistí hrubé črevo, ale nejde o absolútne vyprázdnenie tráviacej rúry. Slová o vystreľovaní žlče len poukazujú na nedostatočné znalosti z anatómie a fyziológie,“ píše.

Olivový olej na žlčové kamene?
Môže človek cítiť žlčové kamene a ich uvoľňovanie a môžu sa po vypití doma namiešaného nápoja „vyplaviť“ z pečene do čriev? Podľa lekára sa predovšetkým žlč nehromadí v pečeni, ale v žlčníku. A prípadné odplavovanie žlčových kameňov cítiť nemôžeme, lebo v črevách nemáme hmat.

Olivový olej má umožniť prechod mastných kyselín do čriev a dvanástnika a umožniť vylučovanie hormónu, ktorý má vyvolať kontrakciu žlčníka. Tá má viesť k odplaveniu žlčových kameňov, no podľa odborníka nejde o takú silnú kontrakciu, aby toto dokázala. Kamene síce môžu samovoľne vyplávať do čreva, ale je skôr veľkou výnimkou, že sa také niečo udeje komplikácií. 

Nebezpečné preháňadlá
Ďalšou zložkou odporúčaného detoxu je epsomská alebo hovorovo horská soľ, ktorá je vlastne síranom horečnatým, veľmi silným preháňadlom využívaním napríklad pri kolonoskopiách na absolútne vyčistenie hrubého čreva.

Pred ľubovoľným praktizovaním takýchto metód „čistenia“ čriev však odborník varuje. Môžu nastať vážne črevné aj obličkové problémy.
Lovcisarlatanov.sk Čo to ľudia vlastne fotia?
Viacerí ľudia, ktorí motivujú k domácemu detoxu nafotili aj údajné žlčové kamene, ktoré z nich „vyšli“. Podľa odborníka však o zmydelnené mastné kyseliny, ktoré sa v organizme naviazali z oleja, ktorý človek v rámci detoxu vypil.

Žlčové kamene má v rozvinutých krajinách v tele 10 percent populácie, mnoho z nich vyústi do operácie. Ženy a obézni ľudia ich majú častejšie. Vznikajú v dôsledku nerovnováhy v zložení žlče – obsah cholesterolu, solí žlčových kyselín, bilirubínu, fosfolipidov a vody. Faktorom je aj genetika.
Môžu zvyšovať riziko zhubných nádorov tráviaceho traktu, ale aj kardiovaskulárnych ochorení, píše Maroš Rudnay pre Lovcov šarlatánov.

01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Očista mysle 03 - Modified: 2023-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na modriny. Ak ich máte často, mali by ste spozornieť 04 - Modified: 2023-11-08 14:08:00 - Feat.: - Title: Recept, ako si uchovať zdravú pečeň, je jednoduchý. Čo si ustrážiť a čomu sa vyhnúť? 05 - Modified: 2023-10-11 06:00:00 - Feat.: - Title: Hrozno: Spomaľuje starnutie, lieči, detoxikuje a pomáha pri chudnutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:19