Coffee&CoPavol Funtál
StoryEditor

Príbeh Coffee&Co. Na Slovensko priniesli kávovú kultúru, napokon museli odísť

19.08.2016, 09:00

Keď vstúpila na slovenský trh, okamžite zmenila pohľad na tradičné pitie kávy. Priniesla k nám totiž fenomén zvaný „take away coffee“, čiže kávu so sebou. Kaviarenská značka Coffee&Co sa postupne rozrástla na viac ako tridsiatku prevádzok u nás a v susednom Česku. Po trinástich rokoch varenia kávy, prípravy občerstvenia a pečenia zákuskov však musela povedať Slovensku zbohom.

„Písal sa jún 2001, keď sme otvorili prvú kaviareň Coffee&Co. Ľudia sa na nás dívali s ironickým úsmevom, so skepsou, ale aj s úžasom. Priniesli sme kávovú kultúru. No ako to už v živote chodí, všetko sa raz začína a raz končí,“ napísala na svojom facebookovom profile v apríli 2014, keď zatvorila aj svoju poslednú kaviareň.

Rýchly nástup
Značka pritom na začiatku nového tisícročia vstúpila na slovenský kaviarenský trh sebavedome. Prvú prevádzku Coffee&Co otvorila ešte v roku 2001 na Panónskej ceste v Bratislave. Už v druhom roku svojho fungovania prevádzkovala päť kaviarní. O dva roky nato vstúpila aj do Česka. Apetít bratislavskej firmy, za ktorou stál rakúsky podnikateľ Richard Lanczmann, rástol ďalej a sieť v roku 2008 vyhlásila, že chce každý mesiac otvoriť jednu kaviareň. Sústrediť sa vtedy chcela najmä na český trh, pretože vnímala, že ak sa chce presadiť aj v Prahe, musí ju byť vidieť na viacerých miestach.

Coffee&Co používala vlastnú zmes kávy, ktorá pochádzala z Kostariky, Guatemaly, Nikaraguy a Indie. Zákazníkom navyše ponúkala pekárenské výrobky, ktoré vyrábala vo vlastnej pekárni v Modre. V roku 2009 mala slovenská kaviarenská jednotka už 17 prevádzok u nás a v Česku dokonca 19. Ani to jej však nestačilo a vstúpila aj na maďarský trh, keď otvorila prevádzku v centre Budapešti pri budove operety. A tam sa úspešný príbeh o slovenskej sieti kaviarní skončil.

Začiatok konca
Prišla kríza a budapeštiansku prevádzku musela Coffee&Co zavrieť. Vybudovaná sieť sa začala rúcať ako domček z karát, pretože firma rakúskeho podnikateľa Restaurant System & Management sa vo februári 2010 dostala do konkurzu. No ešte predtým previedla podiel vo fungujúcej Coffee&Co na spoločnosť Summer Garden Enterprises. Za tou mali stáť americkí investori, ktorí jej zriadili sídlo v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch.

Kaviarenská značka v tom období vkladala do nových investícií dôveru a chystala sa na veľké ozdravenie. „Vylúčenie značky Coffee&Co z konkurzu dáva nám a našim zamestnancom istotu stability a zároveň pre našu spoločnosť znamená, že môžeme ďalej intenzívne pracovať na jej rozvoji, posilňovaní a ďalšom budovaní siete,“ povedal v tom čase pre HN Tibor Végh, vtedajší generálny riaditeľ spoločnosti.

Záchrana zlyhala
Plány na ozdravenie však značke nevyšli tak, ako si predstavovala. Namiesto plánovanej expanzie zatvárala. A so zoštíhľovaním počtu jej prevádzok šiel ruka v ruke rast konkurencie. Problémy vyvrcholili až do toho, že v konkurze sa ocitla na konci roka 2012 aj samotná spoločnosť Coffee&Co. „Táto značka nie je v tých najväčších nákupných centrách, kde sú ľudia schopní stráviť celé popoludnie alebo deň. S klesajúcim časom stráveným v centre mesta klesá aj záujem o občerstvenie tohto typu kaviarní,“ konštatoval vtedy pre HN analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Istý čas ešte fungovali štyri bratislavské prevádzky, a to v Poluse, Baumaxe, na Cintorínskej a Laurinskej ulici, neskôr už iba dve. Až boli napokon v apríli 2014 zatvorené. „Veríme, že sa v budúcnosti uvidíme pri dobrej káve na nejakom festivale, alebo azda aj ako úplne nové Coffee&Co,“ napísala značka vo svojom rozlúčkovom statuse pred dvomi rokmi.

Chronológia Coffee&Co
2001
– Coffee&Co otvára svoju prvú kaviareň na Panónskej ceste v Bratislave.
2004 – Značka expanduje do Česka, kde otvorila prvé dve prevádzky.
2008 – Spoločnosť hlási ešte väčšiu expanziu u našich susedov v Česku.
2009 – Sieť vstupuje aj na maďarský trh prvou kaviarňou v centre Budapešti. Zároveň však prichádza kríza a spoločnosť sa začína dostávať do problémov.
2010 – Restaurant System & Management končí v konkurze. Ešte predtým prevádza podiel vo fungujúcej Coffee&Co na spoločnosť Summer Garden Enterprises.
2011 – Nové vedenie chce v Česku a na Slovensku otvoriť minimálne päť nových kaviarní.
2012 – Coffee&Co sa ocitá v konkurze.
2014 – Firma oznámila svoj koniec a zavrela aj posledné dve prevádzky.
2015 – Súd pre nedostatok majetku zrušil konkurz. Spoločnosť Coffee&Co je zrušená.

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:43