StoryEditor

Trápia vás záhadné ťažkosti a bolesti? Môže ísť o intoleranciu na niektoré potraviny

10.08.2016, 00:00

Často vás bolí hlava, cítite nepríjemný tlak v bruchu, ste unavení, alebo bojujete stále s akné, hoci pubertu už máte dávno za sebou? Príčinou vašich zdravotných ťažkostí môže byť potravinová intolerancia, ktorá často zostáva nediagnostikovaná, píše Barbora Vajsejtlová pre iDnes.cz.

"Minulý rok sme si s manželom skutočne užili. Začalo to tým, že sa niekedy v lete začal sťažovať na to, že je stále unavený, nemôže sa na nič sústrediť a stále by spal. Neprikladala som tomu väčšiu váhu a hovorila som si, že unavený je v dnešnej dobe každý,“ opisuje tridsaťšesťročná Eliška.

"Lenže potom sa začal sťažovať na bolesti brucha. Bolo mu zle prakticky každý deň a nepomáhali žiadne bežne dostupné prášky na podporu trávenia, žalúdok a podobne."

"Veľa v tej dobe schudol, pretože sa bál najesť, že mu bude zase zle a priznávam, že som bola dosť zúfalá. Bála som sa, či mu nakoniec v tele nerastie niečo zhubného. Obišiel doktorov, vrátane vyšetrenia žalúdka a čriev, ale nič sa neukázalo. Nakoniec mu jedna osvietená doktorka poradila, aby si zapisoval všetko, čo je, a skúšal postupne vysadzovať jednotlivé skupiny potravín, či nespozoruje zlepšenie.

Bola som na to dosť skeptická a nevedela som si predstaviť, že to bude skúšať. Ale mal obrovské šťastie a hneď na prvýkrát sa trafil. Ukázalo sa, že má intoleranciu na mliečne výrobky. A to aj napriek tomu, že ich viac než štyridsať rokov jedol bez problémov a testy na alergiu mu vyšli negatívne. Akonáhle ich vyradil z jedálnička, bolesti brucha zmizli a výrazne sa zlepšila aj jeho únava."

Možno aj vy trpíte množstvom obťažujúcich zdravotných nepríjemností, ale vlastne vám nikdy nenapadlo podozrievať jedlo. Nikdy ste totiž netrpeli žiadnou alergiou (prípadne vám vyšli dokonca aj negatívne testy) a nikdy ste si ani nevšimli, že by vám bolo po nejakých potravinách zle. A napriek tomu sa vás potravinová intolerancia môže týkať.

Intolerancia nie je alergia
Aj keď si to väčšina ľudí pletie a domnieva sa, že potravinová intolerancia a alergie sú jedno a to isté, medzi týmito zdravotnými komplikáciami je veľký rozdiel. Kým potravinové alergie a ich mechanizmus sú veľmi dobre preskúmané, potravinové intolerancie sú v zásade novou diagnózou, o ktorej existencii nemá množstvo ľudí ani tušenie.

Potravinové alergie sú pre postihnutého oveľa lepšie rozpoznateľné, pretože alergická reakcia sa obvykle dostavuje po niekoľkých minútach (odborníci uvádzajú nástup príznakov maximálne do dvoch hodín) po požití alergénu. Oproti tomu symptómy potravinovej intolerancie nastupujú až po niekoľkých hodinách až dňoch po konzumácii problematickej potraviny. Väčšina ľudí si preto svoje problémy s onou potravinou vôbec nespojí.

Alergické symptómy sú tiež zvyčajne oveľa jednoznačnejšie ako prejavy potravinovej intolerancie. Klasicky k nim patrí nádcha, opuchy, dýchavičnosť, vyrážky či svrbenie. Laicky povedané, telo vám dáva jasne najavo, že ste zjedli niečo, čo mu nevyhovuje. Pri potravinovej intolerancii sú symptómy síce nepríjemné ale akosi všeobecnejšie, a preto sa dajú horšie vztiahnuť k jednej konkrétnej príčine.

Kýchanie, kašľanie a svrbenie sú príznakmi intolerancie. Flickr

Patria medzi ne bolesti brucha, hlavy, kĺbov, akné, hnačky alebo napríklad nadúvanie. Ale zoznam možných ťažkostí spojených s potravinovou intoleranciou je oveľa dlhší a sú medzi nimi aj také ťažkosti, ktoré by vám vôbec nenapadlo podozrievať, ako je napríklad depresívne ladenie, úzkostné stavy, zadržiavanie vody či nadváha.

Podľa vykonaného výskumu sa u 85 percent ľudí s potravinovou intoleranciou objavuje tiež výrazne vyššia únava. Rozdielny je aj mechanizmus vzniku potravinových alergií a potravinových intolerancioí. Kým za vznikom alergií stoja protilátky skupiny IgE, za potravinovú intoleranciu zodpovedajú protilátky skupiny IgG.

V prípade alergií vyráža náš imunitný systém do boja proti alergénom (väčšinou sú to špecifické proteíny) obsiahnutým v potravinám. Alergická reakcia je tak vlastne prehnanou odpoveďou imunitného systému. Oproti tomu potravinová intolerancia je väčšinou zapríčinená nedostatkom určitého enzýmu, ktorý by mal zabezpečovať štiepenie niektorej zložky potraviny, v zažívacom systéme.

Dobre skrytý nepriateľ
Najčastejšou potravinovou intoleranciou je intolerancia laktózy, teda neznášanlivosť mliečnych výrobkov. Podľa celosvetových štatistík sa znížená schopnosť trávenia laktózy (v rôznej intenzite) objavuje približne u 65 percent ľudí. Najhoršie sú na tom z tohto pohľadu Aziati a najlepšie potom obyvatelia severnej Európy.

Druhou najčastejšou potravinovou intoleranciou je potom intolerancia lepku, ktorou podľa odborníkov trpí približne šesť percent ľudí. Odhalenie potravinovej intolerancie je o to zložitejšie, že výskyt symptómov je viazaný aj na množstvo problematickej potraviny, ktoré skonzumujete.

To znamená, že zdravotné komplikácie sa objavia iba vtedy, ak zjete onej potraviny príliš veľké množstvo. Rovnako tak záleží aj na tom, ako často problematickú potravinu konzumujete. Ak sa vo vašom jedálničku objaví raz za čas, k rozvoju symptómov môže dôjsť v horizonte niekoľkých hodín až dvoch dní.

Ak si ju však doprajete prakticky denne, môžu sa symptómy rozvinúť do podoby kontinuálnych a chronických ťažkostí, čo ďalej sťažuje nájdenie vinníka. Ak sa dlhodobo necítite dobre a stretávate sa so zdravotnými nepríjemnosťami (aj keď vám možno nepripadajú natoľko závažné, aby ste kvôli nim navštevovali lekára), mali by ste možnosť potravinovej intolerancie zvážiť.

Aj keď je odhalenie problematických potravín takmer detektívnou prácou, môžete ho zvládnuť aj svojpomocne. Je nutné zapisovať si všetko, čo cez deň zjete a potom vždy na niekoľko týždňov vylúčiť zo svojho jedálnička určitú skupinu potravín (napríklad mliečne výrobky, potraviny s lepkom, alkoholické nápoje, orechy atď.).

Po vylúčení každej skupiny potravín sledujte, či sa vaše ťažkosti zmiernili a čo sa stalo po opätovnom zaradení vyradených potravín do jedálnička. Majte však na pamäti, že potravinové intolerancie sa často týkajú hneď niekoľkých skupín potravín. Ďalšou možnosťou je podstúpenie testu na intoleranciu potravín.

Ten spočíva v analýze krvnej vzorky, ktorá sa v laboratóriu testuje na prítomnosť viac ako dvoch stoviek IgG protilátok proti potravinám. V závislosti na jeho rozsahu (či sa necháte otestovať iba na základné potraviny, alebo chcete mať pokryté skutočne celé potravinové spektrum) stojí cca od 100 eur.

Zatiaľ jedinou možnosťou liečby potravinovej intolerancie je vyradenie problematických potravín z jedálnička. Niekedy dôjde po určitej dobe k samovoľnej úprave, inokedy musí byť vylúčenie potraviny trvalé.

Najčastejšou potravinovou intoleranciou je intolerancia laktózy, teda neznášanlivosť mliečnych výrobkov. Flickr

Záhadné príznaky
Nasledujúce ťažkosti môžu byť spôsobené práve potravinovou intoleranciou. Často sa objavuje hneď niekoľko symptómov naraz.
- Únava
- Bolesť svalov a kĺbov
- Poruchy sústredenia
- Zápcha, hnačky, plynatosť, nadúvanie
- Zadržiavanie vody
- Atopický ekzém
- Akné
- Svrbenie a pálenie kože
- Bolesti brucha
- Opuchy
- Migrény
- Nadváha alebo naopak váhový úbytok
- Poruchy spánku
- Neplodnosť
- Nočné potenie
- Častá chorobnosť, oslabená imunita

01 - Modified: 2024-04-09 13:28:38 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 03 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 05 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. apríl 2024 17:30